ODLUČENO

Narodna skupština RS usvojila Zakon o kriminalizaciji klevete

Mediji20.07.23, 15:24h

Narodna skupština RS usvojila Zakon o kriminalizaciji klevete
Zakon sada mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS, nakon čega, ako ne bude veta, može stupiti na snagu

 

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta.

 

Od 63 prisutna poslanika, ovaj zakona podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

 

Prije glasanja o samom zakonu, ministar pravde Miloš Bukejlović se, uime predlagača, izjasnio o tri predložena amandmana.

 

Prihvaćen je amandman koji su predložili klubovi poslanika Socijalističke partije i Narodne partije Srpske, a koji definira da „ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola, kaznit će se novčanom kaznom od 2.000 do 6.000 KM“.     

 

Od dva amandmana poslanika Srđana Todorovića (Socijalistička partija Petar Đokić - NDP - SNP), jedan je prihvaćen, a drugi je djelimično prihvaćen.  

 

Prihvaćeni amandman glasi „ko o drugom licu iznosi ili pronosi nešto neistinito, znajući da je riječ o neistini, identifikujući to lice trećim licima na jasan način i na taj način pričini štetu ugledu i časti tog lica, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 KM“.

 

Poslanik Srđan Todorović je kazao da je zadovoljan obrazloženjem ministra pravde, navodeći kako je vrlo bitno da u narednom periodu isprate primjenu ovog propisa, na način „da budemo sigurni da ovaj propis omogući da svakom onom ko govori istinu ne bude krivično gonjen“.

 

- Dakle, da se otkolne sve nedoumice koje smo čuli i tokom rasprave, a i od medijske, odnosno novinarske zajednice, jer sam uvjeren da je ovo propis koji će omogućiti svakom onom ko se u svom poslu ili javnom prostoru koristi istinom i činjenicama, da ne smije biti krivično gonjen – kazao je Todorović.

 

Poslanici opozicionih stranaka u NSRS su tokom rasprave o predloženom zakonu, koja je obavljena 18. jula, kritizirali predložena rješenja.

 

Neposredno prije početka sjednice Narodne skupštine, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni poslanici.

 

Narodna skupština RS-a je krajem marta usvojila nacrt ovog zakona, koji je nakon toga upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

 

Poslanica SDS-a Maja Dragojević-Stojić je na samom početku sjednice NSRS prije dva dana  predložila da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS povuče sa dnevnog reda. Međutim ovaj prijedlog nije prihvaćen.

 

Također i poslanik Nebojša Vukanović (Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića) je apelovao na skupštinsku većinu da odustane od ovog "spornog prijedloga zakona“ i da ga povuče sa dnevnog reda.

 

Po njegovim riječima, ovaj zakon je uznemirio, ne samo novinare, već sve slobodne ljude.

 

Poslanik Srđan Mazalica (SNSD) je kazao da predloženi zakon treba posmatrati u širem kontekstu.

 

- Ne radi se samo o tome da se kriminalizuje kleveta, nego i neke druge radnje koje imaju za cilj ugrožavanje ljudskog dostojanstva. Dobro je da je ovaj zakon pretrpio određene izmjene, da je brisano krivično djelo uvrede - smatra Mazalica.     

 

Poslanik Dragomir Vasić (SDS) je kazao da SDS neće podržati predloženi zakon iz dva razloga, a jedan je strah od zloupotrebe zakona od strane vlasti, preko nosilaca pravosuđa.

 

Poslanik Igor Crnadak (PDP) je ocijenio da je ovo „opasan, štetan, loš zakon za RS“. Dodao je da se drugačije mišljenje, javna kritika vlasti, bilo kakva, ubija na ovaj način u RS-u.

 

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) je kazao kako ne misli da je ovo najbolji zakon koji će NSRS usvojti, ako ga usvoji, ali misli da se od nečega mora početi.

 

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

 

(Fena/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!