zastrašivanje medija/ zahtijeva se hitna istraga

Upali u stan novinarke i urednika Žurnala: Profesionalno i precizno ispreturan, ukradene dvije važne stvari...

Mediji15.07.23, 11:09h

Upali u stan novinarke i urednika Žurnala: Profesionalno i precizno ispreturan, ukradene dvije važne stvari...
Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već atakuju i na privatnu imovinu

 

 


Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, izražava duboku zabrinutost zbog provale u stan jednog od urednika magazina Žurnala Eldina Karića i novinarke Žane Karić Gauk, te zahtijeva od policijskih organa i pravosudnih institucija da odmah pronađu odgovorne osobe i sankcionišu ovakav vid prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara/ki u BiH.


Da je ovaj razbojnički čin samo pokušaj zastrašivanja, i to nakon bezbroj fizičkih napada, prijetnji, slapp tužbi i naručenih poreskih inspekcija kojima je izložena redakcija Žurnala već 14 godina, koliko i postoji, govori i činjenica da je stan temeljito, vrlo profesionalno i precizno ispreturan, te da osim dva laptopa nisu odnijeti ostali predmeti od vrijednosti.


S obzirom da je od različitih političkih i ekonomskih centara moći stvorena atmosfera nekažnjivosti napada na novinare/ke,  ponižavanja, omalovažavanja, te da pravosudne institucije nisu dovoljno efiksane kada se radi o procesuiranju napada na novinare/ke, dovoljno govori o razrađenom sistemskom mehanizmu pokušaja gušenja slobodnih glasova, te nivou medijskih sloboda i sigurnosti medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini.


Pozivamo nadležne institucije na efikasno postupanje u ovom, ali i svim drugim slučajevima ugrožavanja ljudskih prava novinara/ki, jer to jeste i može biti jedina realna mjera spremnosti institucija da se zaštite medijski djelatnici, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve rekacije će dodatno ugroziti slobodu medija, sigurnost novinara/ki, te potkopati temeljne vrijednosti demokratije.


Udruženje Umbrella, sa svojim članicama, daje punu podršku kolegi/ci sa Žurnala, te pozivaju i ostale medijske djelatnike na solidarnost, jer je jasno da samo međusobna podrška i zajednička borba mogu pomoći da slobodno novinarstvo prebrodi teška vremena, koja su pred nama, bez teških posledica - navodi se u saopštenju Udruženja Umbrella.


BH Novinari: Zahtijevamo hitnu istragu o krađi opreme za rad novinarke i urednika Žurnala    


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku Žani Karić – Gauk, novinarki,  i Eldinu Kariću, glavnom uredniku portala Žurnal, te zahtijevaju od MUP Kantona Sarajevo hitnu i profesionalnu istragu o upadu u stan dvoje novinara i otuđivanju njihove opreme za rad.  


Provalna krađa se desila jučer u vrijeme kada se ovo dvoje novinara nalazilo na obilježavanju četrnaeste godišnjice postojanja portala Žurnal. Nepoznati provalnici su ispreturali stvari u stanu i tom prilikom odnijeli dva laptopa koje su novinarka Žana Gauk – Karić i urednik Eldin Karić koristili za svakodnevni rad.  


Upravni dobor BH novinara ocjenjuje ovaj incident kao ciljani pokušaj zastrašivanja novinara/ki i urednika/ca portala Žurnal, kako bi odustali od istraživačkog novinarstva i objavljivanja priča o slučajevima kriminala i korupcije, čiji su akteri najveći politički i državni dužnosnici u Bosni i Hercegovini. Ovdje je riječ i o produženom nasilju nad novinarima, čiji akteri ne ograničavaju nasilje samo na radne prostore Žurnala  ili novinarske ekipe na radnom zadatku, već atakuju i na privatnu imovinu, kako bi “držali” novinare u stalnom strahu i skrenuli njihov rad na bavljenje samima sobom, a ne istraživačkim novinarsvom u čijem su središtu postupci i odluke bh.zvaničnika.        


Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima javno pozivaju policiju  Kantona Sarajevo na provođenje hitne istragu o ovom slučaju, kao i da poduzmu zakonske mjere za sankcioniranje počinilaca, uvažavajući okolnost da se provalna krađa desila u stan dvoje novinara, kojom prilikom su odneseni laptopi sa njihovim novinarskim  materijalima - navodi se u saopštenju Upravnog odbora BH novinara.

 

(DEPO PORTAL/ad/Foto:ILustracija)  


 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još