uveli ulaznice za vjenčanje

Svadba kao biznis: Mladenci iz komšiluka šokirali goste - na pozivnici napisali koliko košta 'stolica'! Zabiberili...

Zabava29.06.23, 14:46h

Svadba kao biznis: Mladenci iz komšiluka šokirali goste - na pozivnici napisali koliko košta 'stolica'! Zabiberili...
Umjesto da se postide, kao što je očekivao, Marko je od svojih prijatelja dobio prijekor

 

 

Sezona vjenčanja je uveliko počela i dok se mladenci raduju svadbi, gosti se hvataju za glavu kada pomisle na kovertu sa parama koju treba da daruju budućem bračnom paru.

 

U regiji se rijetko ko odlučuje na darivanje poklona poput bijele tehnike ili putovanja jer sa kovertom ipak nema greške. A da se slučajno nekim gostima ne bi omakla greška, Janko R. i Marija S. koji prave svadbu početkom septembra u jednom poznatom restoranu u beogradskom naselju Banjica, nagovijestili su svojim zvanicama da donesu upravo kovertu, a čak su “provukli” i koliko para bi najmanje trebalo da bude u njoj. Da, vjerovali ili ne, oni su na pozivnicama napisali koliko košta “stolica” na njihovoj svadbi, piše Nova.rs.

 


Jankovu i Mariju pozivnicu je na društvenim mrežama, do detalja, opisao jedan njihov gost koji će prisustvovati tom vjenčanju u septembru, pomalo razočaran zbog ovakvog postupka svojih prijatelja.

 

Marko, Jankov i Marijin gost, podijelio je na Facebooku svoje razočarenje nakon što je dobio pozivnicu za vjenčanje svojih prijatelja, a na kojoj je pisalo da je cijena stolice na svadbi 45 eura.

 

- Janko i Marija su moji prijatelji i čim sam dobio pozivnicu, odmah sam ih pozvao i rekao im da nisu normalni. Ljudi, vi niste normalni, vi uslovljavate goste sa koliko para da vam dođu na svadbu. To sam im rekao. Međutim, još veće iznenađenje bila je njihova reakcija odnosno njihovo opušteno ponašanje - napisao je Marko.

 

Umjesto da se postide, kao što je očekivao, Marko je od svojih prijatelja dobio prijekor.

 

- Zamislite, oni su se uvrijedili što ja to komentarišem. Pa, čekajte prijatelji, vi mene uslovljavate da vam donesem 45 eura, odnosno ne manje od toga jer je toliko stolica, a pozvana je cijela moja porodica, dakle otac, majka, brat i ja, što znači da ako je stolica po osobi 45 eura, proizilazi da mi porodično moramo da poklonimo najmanje 180 eura. Pazi, Boga ti -  dodao je Marko.

 

- Ako bismo se vodili ovom „računicom“, proizilazi da porodica koja ima, recimo, troje djece, treba da donese više od 200 eura, što je, složit ćete se, možda i previše - ističe Marko.

 

- Mislim da je Jankov i Marijin potez potpuno pogrešan jer oni zapravo žele da ‘izvuku’ svadbu, odnosno da pokriju troškove svog vjenčanja našim poklonima. Ne kažem da je to loše, u Srbiji svi tako rade, ljudi prave svadbe da bi zaradili, ako ćemo pošteno da govorimo. Ali ne treba još da nam mladenci govore koliko para da im donesemo kao svadbeni poklon, nema smisla - razočarano kaže Marko, prenosi Nova.rs.

 

Nekada je važilo da se bez 100 eura ne ide na vjenčanje, a predsjednik Udruženja „Ivent industrija Srbije“ Boško Bubanja navodi da je sada to nedoumica – da li je 100 eura po porodici ili po osobi.

 

- Rekao bih da je 100 eura po osobi. Već sam pričao o tome i široka javnost me je ‘okrpila’ kao odakle mi ideja da kažem da neko ko možda zarađuje 400-500 eura mjesečno, treba da odvoji za jednu svadbu čitavih 100 eura. Ali prosto, vremena se mijenjaju, troškovi svadbe rastu, a inflacija radi svoje. Mladenci uglavnom prave svadbu iz najboljih namjera, a ne da zaradi i drago im je sigurno kada svi gosti dođu, a naravno ako su pokloni pristojni, to je u redu. Tu su i roditelji, kumovi, da pojačaju te poklone, pa da mladencima eventualno preostane nakon pokrivanja troškova, za neko putovanje ili opremanja nekog stančića - ističe Bubanja.

 

Navodi da svadba ima nekih fiksnih troškova, koji bez obzira da li imate 100 ili 300 gostiju, oni su isti.

 

Markov status na Facebooku nije ostao neopažen, pa su se tako komentari o tome koliko treba mladencima pokloniti para, nizali jedan za drugim.

 

“Prije je bilo 50, sad je 100 ok. Naravno, ako ti je neko bliži i bitniji, onda više”.

 

“Pravljenje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo/dobijeno što je jako jadno i bijedno. Stavi koliko si u mogućnosti prije svega i koliko misliš da je u redu. Nemoj da ispadaš džek sa poklonom, a poslije cijela porodica da ispašta cijeli mjesec, da se neko ne bi uvrijedio“.

 

„Minimum koliko možeš da platiš je onoliko koliko koštaš mladence (cijena stolice, tj. klope), tako da im nisi na trošku dok uvećavate slavlje“.

 

„Kome si drag, razumjet će i ako nemaš“.

 

„Mislim da je 50 eura sasvim dovoljno, ako se familija ili baš bliski, 100“.

 

„Ako si nebitan gost 50 eura, 100 ako ste iole bliski. Ako si kum bar 200-300. Ako vodiš +1, onda dodaj još minimum 50 eura“, samo su neki od komentara.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!