OMER ČEVRA/ NAMETNUTI LAŽNI MIT

Svi koji Konakovića napadaju zbog 'Otvorenog Balkana' (ne)svjesno brane režim koji bi vječno 'begovao' od Sebilja do Marijin Dvora!


11.05.23, 12:03h

 

 

 


Burna rasprava se vodi ovih dana zbog otvorene podrške ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da BiH treba ići u pravcu pristupanja ”Otvorenom Balkanu”. Iako mu je teza kako će u tom regionalnom projektu navodno pet miliona muslimana bit pod jednim krovom i imati ”mogućnost da jedni druge posjećuju za Bajram” faktički netačna, ali i neprikladna za jednog državnog ministra sekularne BiH, Konakoviću se treba ipak priznati da hrabro predlaže, iznosi i brani ozbiljne ideje koje bez previše političkih kalkulacija samouvjereno i odvažno iznosi u javni prostor, otvarajući konstruktivan dijalog, rušeći višedecenijski nametnuti princip ”tabu” tema, a zbog kojih ga odlazeći režim potpuno neopravdano siledžijski i lažima optužuje da veliča ”srpski svet”, da je sluga Beograda i Zagreba, rušitelj domovine, itd. 


Obzirom na brojne osuđujuće reakcije i kvalifikacije funckionera SDfA, (ne)zavisnih međunarodnih analitičara i domaćih intelektualaca i novinara koji su u izgubljenoj borbi SDfA režima za opstanak na vlasti jasno pokazali na kojoj su ideološkoj strani odnosa u BiH, potrebno je objasniti nekoliko stvari kako bi građani shvatili o čemu se tačno radi kada je riječ o "Otvorenom Balkanu", šta našoj zemlji donosi "Otvoreni Balkan" i koje bismo trebali objektivne uslove prvo ispuniti prije pristupanja, ali ono najvažnije, zašto se od "Otvorenog Balkana" pravi kozmičko i biološko pitanje tipa "biti ili ne biti", "tabu tema" o kojoj se ne smije razgovarati, te zašto režimske političke strukture i njihove ekspoziture tako grčevito osuđuju i napadaju bilo kakav pokušaj regionalnog dijaloga i apriori odbijaju bilo kakvu mogućnost svake vrste regionalnog uvezivanja između BiH i njenih susjeda?

 

 Zašto se od "Otvorenog Balkana" pravi kozmičko i biološko pitanje tipa "biti ili ne biti", "tabu tema" o kojoj se ne smije razgovarati?


Kao prvo, da odmah to razjasnimo i razbijemo nametnuti lažni mit - je li "Otvoreni Balkan" zapravo uvod u stvaranje tzv. "Srpskog Sveta" ili Velike Srbije "na mala vrata"? Naravno da nije, iako su ovo glavne lažne i neutemeljene teze koje plasiraju najviše režimski zaštitnici kojima bi najdraže bilo da se nikad u BiH ništa ne promijeni, da vječno živimo u ovoj postkomunističkoj tranziciji, međunacionalnom sukobu, OHR-om kolonijalnom vakuumu i situaciji u kojoj je relacija "Sebilj - Marijin Dvor" važnija od cijele države i svih njenih građana! 


Dakle, cilj Otvorenog Balkana je razvoj međusobne saradnje zemalja potpisnica, podsticanje ekonomskog rasta, mobilnosti i promocije turizma, kao i ubrzanje evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. To je samo korak koji će biti prije konačnog ulaska u Evropsku uniju, gdje neminovno svi u regionu putujemo. Imamo opciju da sebi otežamo ili olakšamo taj put. 


Nedavno je Slovenski predsjednik Boris Pahor izjavio kako "Otvoreni Balkan ima potencijal da podigne ekonomsku saradnju na potpuno novi nivo, gdje bi svi imali koristi, i da pomogne svakoj od tih zemalja da se bolje pripreme za Evropsku uniju", što je apsolutno tačno!


Ne treba zaboraviti da bi Crna Gora, nakon pada Mila Đukanovića i dolaska na vlast novih mladih generacija, do kraja ove godine mogla  pristupiti ovom regionalnom ekonomskom savezu u kojem se sada nalaze Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija. Svjetska banka je već istakla enormne pozitivne ekonomske efekte za ove tri zemlje od kada su stupili u "Otvoreni Balkan". Plasiranje lažnih priča i kvalifikacija kako se radi o političkom, a ne ekonomskom savezu, i skrivenom željom Aleksandra Vučića da ovlada regionom, potpuno su deplasirane te demantirane izvještajima Svjetske banke! 


Pored toga, Vlada Sjeverne Makedonije se jasno izjasnila i istakla da onog momenta kada vide da je cijela priča "politička" a ne "ekonomska", oni taj savez isti moment napuštaju i tu se priča o pokušaju navodne suptilne srpske hegemonije završava!

 

Plasiranje lažnih priča i kvalifikacija kako se radi o političkom, a ne ekonomskom savezu, i skrivenom željom Aleksandra Vučića da ovlada regionom, potpuno su deplasirane te demantirane izvještajima Svjetske banke! 


Ipak, BiH treba biti oprezna da ne ulazi u bilo kakve regionalne Saveze, pa ni "Otvoreni Balkan", sve dok ona sama nije uspostavila mehanizme za demokratsku vladavinu! A to trenutno još nije uspjela. Čim OHR mora odvezivati naše čvorove koristeći “Bonske ovlasti” to je jasan pokazatelj naše državne neozbiljnosti i demokratske potkapacitiranosti. 


Pitanje udruživanja BiH sa već tri države, a uskoro i četiri, prije svega je međunarodnopravno pitanje. BiH prvo mora biti kompatabilna sama sa sobom, a ona kao država trenutno nije jer ”dahće”. Bez postojanja elementarnih demokratskih potencijala BiH ne može da pristupi u bilo kakav ozbiljan međunarodno pravni sporazum. Predsjedništvo BiH kao i Vijeće ministara još uvijek nisu etablirani kao demokratske institucije, iako se pravi simulacija da jesu. Svako djelovanje Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH još uvijek više predstavlja interesnu političku manipulaciju nego stvarnu potrebu da se pokaže odgovornost državnika. U tome najveću prepreku pravi, naravno, Milorad Dodik, koji je nakon političkog kraja Bakira Izetbegovića, a uskoro i pravosudnog procesa, ali i puštanja niz vodu od strane Aleksandra Vučića, svjestan da mu se sprema identična sudbina!


Gdje je opasnost pristupanja "Otvorenom Balkanu" u trenutnim uslovima i kako to prevazići što prije? 


Zamislimo hipotetičku situaciju da BiH pristupi tom ekonomskom savezu i nakon godinu dana nije zadovoljna odnosima unutar njega i želi da ga napusti. Kako će napustiti kada je za pristupanje kao i napuštane potrebno ratificirati određene Sporazume konsenzusom u Predsjedništvu BiH, gdje je jedan Dodik u svom stilu kaže, eto mi nećemo da napustimo a Vi ”muslimani” napustite ako želite sa Vašom Federacijom BiH! I tu naravno može doći do ozbiljnog regionalnog sigurnosnog i političkog problema.

 

Konaković na svoju štetu pokušava da iznjedri nove odnose u novom vremenu Balkana i to je za pohvalu! Jer, kada neko radi ono što nije popularno u narodu, to zapravo znači da se ponaša odgovorno i da radi ispravnu stvar! 


Zbog svega toga, Konaković jeste u pravu što agresivno otvara ovo pitanje, jer to de facto jeste budućnost Balkana, jedna vrsta pripreme za Evropsku Uniju i ekonomske benefite tog Saveza sigurno će svi jako brzo primijetiti! Realno, u EU nećemo još sigurno 10 godina pa nema smisla zaustavljati brža uvezivanja koja su ekonomske prirode i od kojih že građani imati najveću koristi! 


Konaković na svoju štetu pokušava da iznjedri nove odnose u novom vremenu Balkana i to je za pohvalu! Jer, kada neko radi ono što nije popularno u narodu, to zapravo znači da se ponaša odgovorno i da radi ispravnu stvar! Jer velika većina političkih pitanja koje narod podržava, generalno gledajući, ne valja, jer ponajprije nemaju dodira sa stvarnošću i predstavljaju produkt dugogodišnjeg nametanja neostvarivih iluzija od strane političkih vođa preko kojih su se držali na vlasti sve ove godine! 


Dakle, kada se urade ustavne reforme koje bi kao produkt otvorile mogućnost da se jasno definiše i naznači kako će BiH ući u "Otvoreni Balkan", ali još preciznije kako može neometano izaći iz tog istog, tada ćemo biti spremni i tada trebamo odmah ići u tu priču! To suštinski znači da se moraju napraviti ustavne promjene koje će ukinuti tročlano Predsjedništvo i gdje će se u Parlamentu BiH birati jedan predsjednik BiH, što je inače ideja koju odavno u javnosti predlaže HDZ BiH, a sigurno ima i podršku unutar “Trojke”, ili, da se bez ustavnih promjena smisli modalitet koji bi omogućio BiH da u svakom momentu može izaći iz "Otvorenog Balkana", bez mogućnosti blokada jedne od tri "konstitutivne" strane, a kakve su sada prisutne u komplikovanom administrativnom sistemu BiH na svakom koraku!


Opcija koja neće zahtijevati ustavne reforme, vrlo vjerovatno ima veću šansu za uspjeh i u tom smjeru nova vladajuća većina treba razmišljati!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 143

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još