PROBLEMI

Šefovi tehnoloških kompanija dolaze u Bijelu kuću razgovarati o izazovima koje predstavlja AI

Tehno04.05.23, 18:04h

Šefovi tehnoloških kompanija dolaze u Bijelu kuću razgovarati o izazovima koje predstavlja AI
Generativna umjetna inteligencija postala je popularna riječ ove godine, s aplikacijama kao što je ChatGPT koje su privukle pažnju javnosti, što je izazvalo žurbu među kompanijama da lansiraju slične proizvode za koje vjeruju da će promijeniti prirodu posla

 

Bijela kuća će u četvrtak ugostiti izvršne direktore vrhunskih kompanija za umjetnu inteligenciju, uključujući Alphabet Inc. Google i Microsoft, kako bi razgovarali o rizicima i zaštitnim mjerama jer tehnologija privlači pažnju vlada i zakonodavaca širom svijeta.

 

Generativna umjetna inteligencija postala je popularna riječ ove godine, s aplikacijama kao što je ChatGPT koje su privukle pažnju javnosti, što je izazvalo žurbu među kompanijama da lansiraju slične proizvode za koje vjeruju da će promijeniti prirodu posla.

 

Milioni korisnika počeli su testirati takve alate, za koje pristalice kažu da mogu postavljati medicinske dijagnoze, pisati scenarije, kreirati pravne izvještaje i softver za otklanjanje grešaka, što dovodi do sve veće zabrinutosti oko toga kako bi tehnologija mogla dovesti do kršenja privatnosti, pogrešnih odluka o zapošljavanju i prevare i dezinformacija, prenosi France 24.

 

- Cilj nam je da imamo iskrenu diskusiju o rizicima koje vidimo u trenutnom i kratkoročnom razvoju AI - rekao je visoki zvaničnik administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti ovog pitanja.

 

Sastanak u četvrtak će uključivati Googleovovg direktora Sundar Pichai, Microsoftovog Satya Nadelle, OpenAI-ja Sama Altmana i Anthropica Darija Amodeija, zajedno s potpredsjednicom Kamalom Harris i zvaničnicima administracije, uključujući Bidenovog šefa osoblja Jeffa Zientsa, savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća Laela Brainard i sekretarica za trgovinu Gina Raimondo.

 

(Fena/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!