OD ŽELJEZNIČKE STANICE DO LATINSKE ĆUPRIJE

Na današnji dan prije 138 godina počeo saobraćati tramvaj u Sarajevu

Nedjeljni magazin01.05.23, 12:31h

Na današnji dan prije 138 godina počeo saobraćati tramvaj u Sarajevu
Istovremeno sa prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na gradskim ulicama

 

Na današnji dan, 1885. godine, prvi električni tramvaj počeo je saobraćati Sarajevom, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, prenosi N1.


Tramvaj je saobraćao od Željezničke stanice do Latinske ćuprije, a time je Sarajevo postalo prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju.

 

Tada u sastavu Austrougarske monarhije, glavni grad Bosne i Hercegovine tokom ljeta 1884. godine počeo je sa iskopavanjem svojih ulica i polaganjem tramvajskih šina.

 

Prva tramvajska pruga bila je duga 3,1 kilometar i imala je samo jednu traku kojom je taj jedini tramvaj saobraćao. Prvi “tramvadžija” bio je Johan Hanke.

 

Istovremeno sa prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na gradskim ulicama. Te 1895. godine, Sarajevo je ušlo u red tehnički najmodernijih evropskih prijestonica.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još