Video/Samo 4 minute leta

Musk lansirao Starship: Nakon samo par minuta raketa eksplodirala

Tehno20.04.23, 17:37h

Musk lansirao Starship: Nakon samo par minuta raketa eksplodirala
Čestitam timu SpaceX-a na uzbudljivom probnom lansiranju Starshipa! Naučio sam mnogo za sljedeće testiranje za nekoliko mjeseci, napisao je Musk na Twitteru

 

 

Tvrtka SpaceX Elona Muska danas je prvi put lansirala raketu nove generacije Starship, no raketa je nekoliko minuta poslije eksplodirala u zraku.

 

Raketa visoka 120 metara lansirana je na prvi probni let bez posade sa SpaceX-ovog poligona Starbase istočno od Brownsvillea u Teksasu. SpaceX se nadao da će letjeti u najboljem slučaju 90 minuta. Međutim, nakon manje od četiri minute leta gornja faza rakete nije se odvojila od donje i letjelica je eksplodirala.


Je li ovo lansiranje bilo uspješno? Iz SpaceX-a kažu da jest.


Svemirska letjelica Starship dizajnirana je za prijevoz posade i tereta, a nalazila se na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy. Dosad Super Heavy i Starship nikad nisu lansirane zajedno i ovo im je bio prvi put na testom letu bez posade, prenosi Index.

 

 

Starship je poletio iz baze u Teksasu, a iz SpaceX-a su se nadali da će u najboljem slučaju ovo biti debitantski 90-minutni let. No četiri minute nakon lansiranja, Starship se nije uspio odvojiti od Super Heavyja, vidjelo se nekakvo prevrtanje i došlo je do eksplozije u zraku.


Unatoč tome, SpaceX je lansiranje proglasio uspješnim, a Musk najavio novo testiranje za nekoliko mjeseci.


Čestitam timu SpaceX-a na uzbudljivom probnom lansiranju Starshipa! Naučio sam mnogo za sljedeće testiranje za nekoliko mjeseci, napisao je Musk na Twitteru.

 

Prije prvog pokušaja Musk je govorio kako je glavni cilj da se raketa ne razleti na lansirnoj rampi, piše Oslobođenje.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!