NEVJEROVATNA LJUBAVNA PRIČA

Bio je najveći miljenik žena, a on je ludo volio samo jednu zbog koje je prešao na islam: Do smrti patio za njom

Nedjeljni magazin15.04.23, 12:52h

Bio je najveći miljenik žena, a on je ludo volio samo jednu zbog koje je prešao na islam: Do smrti patio za njom
Njegov gest iz ogromne ljubavi prema koleginici i danas sve fascinira

 

 

 

Egipatski glumac Omar Šarif važio je za veliku holivudsku zvijezdu tokom prošlog vijeka, a njegov gest iz ogromne ljubavi prema koleginici i danas sve fascinira. Legendarni doktor Živago decenijama nas je posmatrao sa filmskog platna budeći svojim markantnim izgledom slatku omamljenost kod pripadnica ljepšeg pola, ali i zavist u muškarcima. Imao je krupne oči i pogled koji se ne zaboravlja.


Međutim, malo ko zna da je rođen kao melkit - arapski grko-katolik Mišel Dimitri Šalub 1932. godine. Potiče iz bogate porodice, palestinsko-sirijsko-libanskog porijekla, budući da je njegov otac bio trgovac egzotične hrane.


Od malena je pokazivao brojne talente. Jezike je izuzetno brzo savladavao, tečno je govorio engleski, arapski, francuski i grčki, a služio se italijanskim, portugalskim, španskim i turskim jezikom. Sa druge strane, formalno obrazovanje je stekao iz potpuno drugačijih oblasti, na Univerzitetu u Kairu diplomirao je matematiku i fiziku, što govori o njegovoj svestranosti.


Njegovi roditelji su bili veliki prijatelji kralja Faruka, a u prilog govori i činjenica da je glumčeva majka obožavala sa njim da igra karte. Odatle potiče i Omarova strast prema kartanju i kocki. Šarif je davno bio među svjetskih top 50 igrača široko poznate kartaške igre kontrakt bridža.


Međutim, nakon Egipatske revolucije, seli se u Evropu, ogorčen zbog dolaska na vlast Gamala Abdela Nasera, jer nije podržavao tu politiku nacionalizacije.


Upisuje glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umjetnosti u Londonu. A u glumački svijet zvanično je zakoračio 1954. godine. Tada je snimio dva filma, ne sanjajući da će mu jedan od njih promijeniti život iz korijena.


Sudbinska ljubav

 

Naime, dok je radio na ostvarenju "Sira Fi el Vadi" partnerka mu je bila egipatska glumica Faten Hamama. Zapravo, na njegovom mjestu trebalo je da bude Šukri Sarhan, ali kako Faten nije htjela da snima sa njim, reditelj je pozvao mladog Šarifa. Hamama, koja nikada ranije nije pristajala na "lascivne" scene, prihvatila je da snimi scenu poljupca sa prelijepim Omarom.


Ljubavne varnice su planule već na prvi pogled, te su vrlo brzo otpočeli romansu. Da bi oženio prelijepu Faten, Šarif je čak odlučio da promijeni svoju vjeru i pređe  na islam. Kruna njihovog braka bio je sin Tarek, koji je već kao osmogodišnjak zaigrao u čuvenom filmu svog oca "Doktor Živago", tumačeći lik Jurija.


Iako se činilo da su jedno u drugom našli idealnog partnera, njihova prelijepa ljubavna priča doživjela je krah, te su se 1966. razišli, a potom i zvanično razveli osam godina kasnije. To je bila glavna prekretnica u Šarifovom životu i promijenila ga je iz oformljenog osamostaljenog stabilnog porodičnog čovjeka u doživotnog neženju koji je živio po evropskim hotelima.


Veliki zavodnik je istakako da se poslije Hamame nikada nije istinski zaljubio ni u jednu ženi, mada je nakon razvoda bio sa u vezama sa glumicama Pet Šijan i Dodi Maršal.


Potom je cijela svjetska javnost ostala bez teksta kada se saznalao je Omar Šarif sa glumicom Barbarom Strejsend, s kojom je igrao u filmu "Smešna devojka" (1968). Zbog ove ljubavne avanture malo je falilo da izgubi egipatsko državljanstvo, jer je njegova partnerka dala otvorenu i glasnu podršku Izraelu, dok je Egipat bio u ratu sa ovom zemljom.


Nominacija za Oskara

 

Prvi film koji je Šarif snimio na engleskom jeziku bio je "Lorens od Arabije" u kojem je imao ulogu Šerifa Alija. Baš taj performans donio mu je nominaciju za Oskara i Zlatni globus, a Omarova uloga se i danas smatra jednom od "najzahtevnijih pratećih uloga u historiji Holivuda".


- Život zvijezde donio mi je slavu, ali i samoću i žudnju za domom, svojim narodom i svojom zemljom. No, ni za čim ne žalim. Da krenem ispočetka, sve bih učinio isto. Na svu sreću, sve što sam snimio zbog novca nije smeće. Ima i nekih sjajnih trenutaka - istakao je glumac svojevremeno.


"Lorens" mu je osim uspjeha u karijeri donio radost i u privatnom životu jer se na snimanju sprijateljio sa Piterom O'Tulom. Dvojica glumaca postali su i ostali bliski prijatelji.


Činjenica da je bio poliglota omogućavala mu je da igra raznorazne uloge - od šeika preko sveštenika, njemačkog oficira, pa sve do Če Gevare i jugoslovenskog ratnog patriote u filmu "Žuti rols-rojs". U tom ostvarenju pojavljuju se i Širli MekLejn, Alen Delon i Ingrid Bergman.


Bio je nevjerovatno strastveni pušač, te je dnevno nekada konzumirao i do 100 cigareta, što mu je donijelo velike zdravstvene porbleme. Šarifu je 1992. ugrađen trostruki bajpas, a dvije kodine kasnije doživio je blaži srčani udar.


U maju 2015. godine Omarov sin Tarek objelodanio je da slavni Šarif boluje od Alchajmerove bolesti i da se ne seća brojnih situacija sa snimanja najvećih filmova svoje karijere.


Omar Šarif je preminuo u Kairu 10. jula 2015. godine - manje od šest mjeseci poslije smrti bivše žene i neprežaljene ljubavi Faten Hamame. Igrom sudbine, umro na isti način kao i njegov najpoznatiji filmski junak, doktor Jurij Živago - od srčanog udara.

 

Glasine o ubistvu

 

Mnogim muslimanima nije bilo po volji to što Šarif nije strogo slijedio Kuran, već se nerijetko javno zalagao za toleranciju prema drugim religijama, te su kružile glasine da je Šarif bio na Al Kaidinoj listi, jer je u jednom italijanskom filmu igrao Svetog Petra.

 

(Stil Kurir/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još