video/ nikad ne biste rekli da to nije žena

Vještačka inteligencija grabi velikim koracima u budućnost: Znate li ko je 'Feda' koja je preplavila društvene mreže?

Tehno11.04.23, 19:48h

Vještačka inteligencija grabi velikim koracima u budućnost: Znate li ko je 'Feda' koja je preplavila društvene mreže?
"Feda je popularno, staro kuvajtsko ime koje se odnosi na srebro... Uvijek zamišljamo robote srebrne boje i da su metalik, pa smo kombinovali te dvije stvari", objasnio je Boftain

 

 


​Sajt "Kuvajt njuz" predstavio je Fedu - voditeljku vijesti koju je generisala vještačka inteligencija.

 

Predstavnici ovog kuvajtskog medija obećavaju da će u budućnosti njihova prezenterka moći da čita vijesti na društvenim mrežama.

 

Kuvajtski medij Kuvajt njuz (kuwaitnews.com) predstavio je virtuelnu prezenterku vijesti koja je nastala uz upotrebu vještačke inteligencije, sa planovima da čita vijesti objavljene na sajtu.


"Feda" se u subotu pojavila na Twitter nalogu sajta Kuvajt njuz kao žena otkrivene kose u crnom sakou i bjeloj majici.


"Ja sam Feda, prvi prezenter u Kuvajtu koji radi sa vještačkom inteligencijom u Kuvajt njuzu. Kakve vijesti više volite? Da čujemo vaša mišljenja", rekla je na arapskom jeziku.

 

Sajt je povezan sa Kuvajt tajmsom, osnovanim 1961. godine kao prvi dnevni list na engleskom jeziku u regionu Zaliva.

 

Abdulah Boften, zamjenik glavnog urednika za oba medija, rekao je da je to test potencijala vještačke inteligencije da ponudi "nov i inovativan sadržaj".

 

U budućnosti bi Feda, kako kaže, mogla da usvoji kuvajtski akcenat i da čita vijesti na Twitter nalogu sajta, koji ima 1,2 miliona pratilaca.

 

"Feda je popularno, staro kuvajtsko ime koje se odnosi na srebro... Uvijek zamišljamo robote srebrne boje i da su metalik, pa smo kombinovali te dvije stvari", objasnio je Boftain.

 

Prezenterkina plava kosa i svijetle oči odražavaju raznolikost domaćeg stanovništva i doseljenika u zemlju bogatu naftom, rekao je Boftain i dodao kratko: "Feda predstavlja sve."


Prvi video-klip, u trajanju od 13 sekundi, izazvao je poplavu reakcija na društvenim mrežama, a, naravno, komentarisali su i novinari.

 

Vrtoglavi uspon vještačke inteligencije na globalnom nivou doveo je do porasta nade da će čovjek imati koristi posebno u oblastima kao što je zdravstvena zaštita, prenosi RTS. S druge strane, raste strah od vještačke inteligencije i potencijala da se šire dezinformacije, kao i od gubitka radnih mjesta i umjetničkog integriteta.

 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!