OD RANOG JUTRA DO PONOĆI

Dan nezavisnosti na Federalnoj televiziji: Cjelodnevni specijalni program za 1. Mart

Mediji27.02.23, 13:23h

Dan nezavisnosti na Federalnoj televiziji: Cjelodnevni specijalni program za 1. Mart
Specijalnim programom i nizom prigodnih sadržaja, koje emitira tokom cijelog dana, Federalna televizija obilježit će Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

 

 

 

 


Od 06:45, u produženom izdanju jutarnjeg programa „Dobro jutro, Bosno i Hercegovino“ o velikim izazovima, hrabrosti, žrtvovanju, uspjesima, nadama te potvrdama zajedničkih vrijednosti govore brojni gosti u našem studiju. Obnovljene građevine, kulturna baština, umjetnički uspjesi, festivali koji traju i ostavljaju snažan trag! Pamtimo velike koncerte, humor koji nas je vedrio, sportske nastupe i zastavu Bosne i Hercegovine na velikim događajima! Mladost koja gradi svoju domovinu, o državi koja slavi nezavisnost i sanja uvijek ljepšu budućnost – govore i naši voditelji, novinari i reporteri iz mnogih gradova naše domovine.  Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine bit će okosnica i svih informativnih programa.


Dokumentarni film „Na krovu svijeta“  u programu je u 21.10h. Kroz prizmu najnevjerovatnih akcija oslobađanja velike teritorije BiH od 1993. do 1995. godine, upoznat ćemo generala Mehmeda Alagića. Riječ je o vojskovođi čije su akcije i operacije mnogi vojni analitičari nazvali nemogućim. Slušajući priče njegovih najbližih saradnika upoznat ćemo čovjeka čija je ljubav prema rodnom kraju, Krajini, bila temelj zaraznog patriotizma među njegovim vojnicima zahvaljujući čemu danas živimo slobodu. Za priču o jednom generalu to možda nije ništa neobično. Ono što jeste nesvakidašnje spoj je mekoće njegovog bića i čvrstine vojne odlučnosti zbog čega će Alagić uvijek biti na krovu svijeta nezaborava u temeljima nedjeljive Bosne i Hercegovine.

 

ftv-na-krovu-svijeta


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine magazin „Svako dobro“ obilježava jubilarnim stotim izdanjem. Ekipa donosi priče o višestoljetnim simbolima naše zemlje, bogatstvu tradicije i historije koja je ujedno i  svjedočanstvo kontinuiteta života na ovim prostorima. Sva djeca bi trebala imati sretno djetinjstvo. Nažalost, mnoga odrastanja obilježio je rat, a jedini muzej koji o tome svjedoči nalazi se u Sarajevu.


Grupa Konvoj u programu Federalne televizije obilježava 25 godina postojanja. Prekrasan spoj vizuelnog i muzičkog, koncert je sniman u cik zore na lokaciji Žute tabije, a vodi nas na putovanje kroz vrijeme najpoznatijim hitovima Konvoja. Ovih 50 minuta za nezaborav započinje pjesmom „Kad zablude me ostave“. Želja je ljubiteljima ovog sarajevskog benda posveti koncert, jer su upravo oni i grad Sarajevo vječna inspiracija „Konvojevaca“.


Za Dan nezavisnosti u 12.15h Federalna televizija predstavlja i novu sezonu edukativnog serijala Lovci na blago. Scenaristica i urednica serijala Dijana Čustović sa ekipom nastavlja istraživanje kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Glavna tema su bosanskohercegovački mostovi, odnosno najznačajniji i najzanimljiviji mostovi na teritoriji naše zemlje. U drugoj sezoni serijal Lovci na blago – Mostovi okruga BiH, nastoji skrenuti pažnju na ova vrijedna arhitektonska ostvarenja koja su građena u različitim historijskim periodima, od kojih su neki danas najprepoznatljiviji simboli kulture i historije Bosne i Hercegovine u svijetu.

 

ftv-referendum-01


Federalna televizija u 18.35h prikazuje i dokumentarni film „Referendum 1992.“ autorice Arijane Saračević Helać. Referendum je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 posto građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 99,44 posto glasalo je ZA. Rekonstrukcijom političkih i vojnih događaja u bivšoj Jugoslaviji, podsjećamo na okolnosti  koje su dovele do ovog važnog historijskog događaja za Bosnu i Hercegovinu.


Donosimo i priče o tri bosanskohercegovačka sportska kolektiva.


Dokumentarnim filmom Darija Mehmedovića „Rođeni“ (13.35h) obilježeno je stotinu godina postojanja fudbalskog kluba Velež. Velež je klub koji je tokom svog stogodišnjeg postojanja prošao kroz brojne uspone i padove, od zabrane rada kluba, preko zlatnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, do ponovnog ambisa tokom agresije na našu zemlju, iz koje se vratio još jači.

 

ftv-zeljina-stotka


“Željina stotka” Muhameda Bikića u programu je u 15.05h, a film govori o najstarijem sarajevskom premijerligašu, samom osnivanju kluba dvadesetih godina prošlog stoljeća, te svim uspjesima plavih do danas.  


Arijana Saračević Helać autorica je dokumentarca “Bosna” kojeg Federalna televizija emitira u 23.00h. KK Bosna  je tek 1972. godine ušla u Prvu jugoslavensku košarlašku ligu da bi za nepunih sedam godina postala je evropski prvak. Ovo je priča o sportskom fenomenu jednog društvenog i političkog konteksta.

 

ftv-bosna-01


Zlatan Izetbegović autor je „Muzike ratnog vremena“, koja je u programu u 10:25. O muzici u Sarajevu tokom četvorogodišnje agresije, mnogi su pisali i istraživali. Brojni koncerti, kompozicije, svojom originalnošću obojene nekom neopisivom ljubavi, stvarane tih godina, promocije i drugi događaji samo su jedan dio priče posvećene muzici ovog grada nastaloj u ratnom vihoru 1992. godine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još