PAVLE PAVLOVIĆ/ Marijin Dvor, betonsko srce Sarajeva

Sve treba začepiti! Ne dao Bog i Allah da nam sa Romanije, Trebevića, Igmana, Huma puhnu oblačići neuprljanog kiseonika!


25.12.22, 13:30h

 

 


Neće ovaj Mandić, načelnik sarajevske Opštine Centar, još dugo! Čuj, privremeno je zabranio radove na novoj betonizaciji srca Sarajeva, rodnog mi Marijin Dvora.


Kao smetaju mu neke kuće što će se graditi uz onaj lijep betonski Alta šoping centar i iza leđa betonsko staklenih manekena Mome i Uzeira. Kao ne valjaju papiri ovima što su počeli sa zemljanim radovima na prostoru gdje će uz niže objekte niknuti i jedan neboder sa 22 sprata!


A, to Sarajevu i Marijin Dvoru baš fali! Pored tornjeva onih blizanaca, te onog ogromnog trgovačkog centra, bez alkohola i svinjetine, te ponosne zgrade Skupštine BiH još ima propuha. Treba sve to dobro zatvoriti, napraviti pravi kineski zid da ne može ni vjetar lahorac da se probije. Da konačno jednom u ovom gradu, posebno na Marijin Dvoru, zauvijek zavladaju mrak i smog. A ne ovako, samo povremeno, na našu sramotu.


Tako ćemo armirano betonski učvrstiti svoju svjetsku poziciju, prvo mjesto na top ljestvici najzagađenijih gradova planeta. Kada već ne možemo u čistoći, vladajmo suvereno, bar, u zračnom peksinluku.

 

Treba sve to dobro zatvoriti, napraviti pravi kineski zid da ne može ni vjetar lahorac da se probije. Da konačno jednom u ovom gradu, posebno na Marijin Dvoru, zauvijek zavladaju mrak i smog. A ne ovako, samo povremeno


...Ja, skoro se javljala i nježna gradonačelnica Benjamina. Poručivala je u ovim šampionskim smogali danima da se neće više dozvoljavati gradnja visokih betonskih kolosa kojim se, kao, koči strujanje zraka kroz usku sarajevsku kotlinu. Koja ideja?! Pa, kako se Šeher može drukčije razvijati i graditi nego osvajanjem visina i još slobodnog vazdušnog prostora, što ga je sve manje u gradu. Dakle, u širinu i dužinu više ne može, hvataj se visine.


Kakva strujanja i meteo prilike. Sve treba dobro začepiti, jer, ne dao Bog i Allah, mogu nam sa Romanije, Trebevića, Igmana, Huma puhnuti oblačići neuprljanog kiseonika i iznenaditi nam pluća. Naviknuta samo na tone i tone čestice koje u cijelom svijetu zvone na alarm najvišeg stupnja i poduzimanje najhitnijih mjera kao što su nekada bile u Londonu.


Od najljepše smog metropole, kugle po kojoj hodimo, napraviše varoš u kojoj vazda možeš vidjeti koliko je sati na onom Big Benu. I niko više ne priča o toj čaršiji kao što su decenijama ranije.

 

Kakva strujanja i meteo prilike. Sve treba dobro začepiti, jer, ne dao Bog i Allah, mogu nam sa Romanije, Trebevića, Igmana, Huma puhnuti oblačići neuprljanog kiseonika i iznenaditi nam pluća


To Sarajevo sebi ne smije dozvoliti. Jer, ako nas već ne spominju po ratu, onda neka teče mondijalna priča o gradu svjesnih ili nesvjesnih samoubica pod debelim sagom smrtonosnih oblaka.


Srećom, Rajvosa ima vladare, načelnike koji samo pričaju, a gospoda tajkuni zidaju li zidaju. Bravo za naše beton vizionare. Bravo za smog života tvog i mog!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još