umjesto dosadašnjih osam godina

Nacrt zakona već je spreman: Njemačka olakšava proces dobijanja državljanstva, dvije stvari bit će dovoljne...

Hronika25.11.22, 17:18h

Nacrt zakona već je spreman: Njemačka olakšava proces dobijanja državljanstva, dvije stvari bit će dovoljne...
U slučaju vrlo uspješne integracije njemačko državljanstvo će se moći dobiti već i nakon tri godine, evo šta to znači...

 

 


Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser predstavila je dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati sticanje njemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka.


- Umjesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspješne integracije već i nakon tri godine - rekla je ministrica Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nekoliko njemačkih medija.


Pod vrlo uspješnom integracijom Faeser podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sistem zemlje.


- Nacrt zakona je gotov i poslan je nadležnim ministarstvima na provjeru - saopćilo je ministarstvo unutarašnjih poslova, prenosi Hayat.ba.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!