VIDEO/ NAKON SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA HNS-A

Da li je ovo poruka i za SDA? Čović kategorički: Osporit ćemo legitimitet Komšića, nema koalicije sa DF-om!

Front14.10.22, 14:13h

Da li je ovo poruka i za SDA? Čović kategorički: Osporit ćemo legitimitet Komšića, nema koalicije sa DF-om!
Nema koaliranja sa Demokratskom frontom. Imaćemo naš paket uslova, euroatlanske integracije, izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, drugi je paket pravosuđe u BiH i da zaživi pravna država što je i jedan od onih reformi koje moramo ispuniti za kandidatski status u EU. Ko je spreman uraditi to za četiri godine, tu smo - rekao je Čović

 

 

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donijelo je zaključak da se Željko Komšić „proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje institucije HNS-a imaju utjecaj i institucije koje su osnovane u ime hrvatskog naroda”.


- S obzirom da ta osoba, ne samo tijekom kampanje, nego i evo nakon završetka izbornog procesa i dalje grubo krši Ustav BiH iznošenjem raznih pogleda, ideja, mišljenja samo da treba osporiti i legalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH - izjavio je predsjednik HNS-a Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.


Predsjednik HNS-a nije precizirao na koji način će pokušati osporiti izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, kazavši kako će „iskoristiti sve formalno-pravne mogućnosti koje postoje”.


Čović se osvrnuo i na odluku Europske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu uvjetno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, kazavši kako su se članice HNS-a obvezale da daju svoj puni doprinos provedbi nužnih reformi - od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu - kako bi u dvanaestom mjesecu BiH zaista i dobila kandidatski status.


Kada su u pitanju izborni rezultati, Čović je kazao kako je uvjeren da će stranke HNS-a imati „nužne većine” u domovima naroda, kako na razini entiteta tako i na razini države, te da će imati mogućnost formiranja vlast u šest županija u Federaciji BiH gdje su te stranke i do sada participirale u izvršnoj vlasti.


- Što si tiče budućih partnera u vlasti, to sam više puta rekao i to ću opet uraditi, legitimni predstavnici bošnjačkog naroda i legitimni predstavnici srpskog naroda bit će nam partneri i na entitetskoj razini i na razini Bosne i Hercegovine. Tko su ti, to ćemo znati kada Središnje izborno povjerenstvo proglasi konačne izborne rezultate - kazao je Čović.


Kao moguće partnere Čović nije isključio niti jednu političku stranku osim Demokratske fronte, prenosi Fena

 

Kako javlja N1, Čović je naveo i kako partneri za koaliciju mogu biti svi koji su legitimni predstavnici Srba i Bošnjaka, ali samo ne jedna stranka.

 

- Ko bude imao većinu u Domu naroda znat će se da je legitimni predstavnik. Nema koaliranja sa Demokratskom frontom. Imaćemo naš paket uslova, euroatlanske integracije, izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, drugi je paket pravosuđe u BiH i da zaživi pravna država što je i jedan od onih reformi koje moramo ispuniti za kandidatski status u EU. Ko je spreman uraditi to za četiri godine, tu smo - rekao je Čović.

 

 

(FENA/ad/Foto:FENA)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 218

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još