Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bih

Plakalo: Jedna od članica EU sprema novi non-paper o metodologiji integracije zapadnog Balkana, posebno je interesantan proces koji...

Front01.06.22, 16:41h

Plakalo: Jedna od članica EU sprema novi non-paper o metodologiji integracije zapadnog Balkana, posebno je interesantan proces koji...
Ovakvim pristupom, smatra Plakalo, svakako bi države zapadnog Balkana imale pretpristupne benefite od Evropske unije, njenih programa i institucija iako ne bi bile onemogućene glede glasanja dok ne postanu punopravne članice EU, što bi ih svakako ohrabrilo u procesu integracije sa EU

 

 

 

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je da jedna od članica Evropske unije (EU) priprema novi non-paper dokument u kojem bi mogla konkretizirati buduće procese integracije zemalja zapadnog Balkana s Evropskom unijom, saopćeno je iz Evropskog pokreta za BiH.

 

- Ono što je posebno interesantno jeste proces za koji se nagađa da bi bio zasnovan na zaslugama država zapadnog Balkana koje pretendiraju za članstvo unutar EU, gdje se u okviru postupnog pristupa naglašava važnost korišćenja različitih finansijskih programa EU kako bi bile poboljšane reforme i usklađene s acquiem EU - navedeno je u saopćenju.

 

Prema Plakalovim riječima, pretpostavka je da bi neke od oblasti odnosno politika koje bi bile otvorene za države zapadnog Balkana uključivale razne programe EU poput programa progresivne integracije u jedinstveno tržište, slobodnog kretanja robe, olakšavanja trgovine između regiona i EU reduciranjem ili uklanjanjem carinskih tarifa i kvota uključujući poljoprivredne proizvode, slobodan protok radnika, učešće u kreiranju buduće politike trgovine i poreza, učešće u EU energetskim i klimatskim politikama, uključivanje u transevropsku mrežu za transport, puno pridruživanje s EU politikama u oblastima obrazovanja, nauke i istraživanja kao što su programi Erasmus, Horizonti Evrope i Evropska Viša istraživačka područja, učešće u programima CFSP i CSDP uključujuči pojačano učešće u CSDP operacijama i misijama i jačanje partnerstva u ovim formatima, učešće u pripremi mehanizama pripreme i odgovora u oblasti Evropske krize sigurnosti hrane EFSCM, kao i učešće u EU agencijama.

 

Ovakvim pristupom, smatra Plakalo, svakako bi države zapadnog Balkana imale pretpristupne benefite od Evropske unije, njenih programa i institucija iako ne bi bile onemogućene glede glasanja dok ne postanu punopravne članice EU, što bi ih svakako ohrabrilo u procesu integracije sa EU.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još