ocjena specijalnog izaslanika

Escobar: Putinu je zanimljiv Zapadni Balkan, posebno jedna država

Front14.03.22, 15:45h

Escobar: Putinu je zanimljiv Zapadni Balkan, posebno jedna država
On kaže da ista pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana

 

 

 

 

Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu zbog čega Sjedinjene Američke Države (SAD) i euroatlantski partneri treba da unaprijede kolektivne napore da se suprotstave neprijateljskim akcijama predsjednika Rusije Vladimira Putina, ocijenio je za Vijesti zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

 

On kaže da ista pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana.

 

”Putin ne prihvata poredak zasnovan na pravilima koja vladaju svijetom od Drugog svjetskog rata da zemlje treba da imaju mogućnost da biraju sopstvenu vanjsku politiku i da prave sopstvene saveze. Njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise. Ta ista pogrešna ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana”, rekao je Escobar odgovarajući na pitanje koliko je jak utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

 

Prema njegovim riječima, Rusija je dugo bila destabilizujuća sila i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, naprimjer “podržavajući pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. i stalne napore da se podstaknu tenzije u Bosni i Hercegovini”.

 

”Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu. Sjedinjene Države koje rade sa euroatlantskim partnerima treba da unaprijede naše kolektivne napore da se suprotstave Putinovim neprijateljskim akcijama, posebno upotrebi hibridnog ratovanja, kao što su cyber napadi i dezinformacije”, kazao je Escobar.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Vijesti, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 58

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još