Nakon revolucionarnog eksperimenta

Umrla prva osoba kojoj je presađeno srce svinje: Sin preminulog: 'Nadamo se da ovo može biti početak nade, a ne kraj'

Lifestyle09.03.22, 20:19h

Umrla prva osoba kojoj je presađeno srce svinje: Sin preminulog: 'Nadamo se da ovo može biti početak nade, a ne kraj'
Bennettov sin je pohvalio bolnicu što je ponudila da uradi eksperiment, koji je bio posljednja nada za njega, rekavši da se porodica nada da će to pomoći u daljim naporima da se okonča nestašica organa za transplaticiju

 

 

 

Prva osoba kojoj je presađeno srce svinje umrla je dva mjeseca nakon revolucionarnog eksperimenta, objavila je u srijedu bolnica u Marylandu u kojoj je izvršena operacija.

 

David Bennett, 57, preminuo je u utorak u medicinskom centru Univerziteta Maryland. Doktori nisu naveli tačan uzrok smrti, rekavši samo da je njegovo stanje počelo da se pogoršava nekoliko dana ranije.

 

Bennettov sin je pohvalio bolnicu što je ponudila da uradi eksperiment, koji je bio posljednja nada za njega, rekavši da se porodica nada da će to pomoći u daljim naporima da se okonča nestašica organa za transplaticiju.

 

- Zahvalni smo za svaki inovativni trenutak, svaki ludi san, svaku neprospavanu noć koja je uložena u ovaj historijski napor - rekao je David Bennett Jr u izjavi koju je objavila bolnica Univerziteta Maryland.

 

- Nadamo se da ova priča može biti početak nade, a ne kraj - kazao je on, prenosi Guardian.

 

Doktori su decenijama pokušavali da koriste životinjske organe za transplantaciju. Bennett, majstor iz Hagerstowna u Marylandu, bio je kandidat za ovaj najnoviji pokušaj samo zato što je inače bio suočen sa sigurnom smrću, nepodoban za transplantaciju ljudskog srca, vezan za krevet i na aparatima za održavanje života.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!