OMER ČEVRA/ hvala bivšim članovima predsjedništva

Dodik otvoreno laže, a Džaferović i Komšić lažno se hvale da su ga nadmudrili! Dokument iz 2002. sve dokazuje...


03.03.22, 15:13h

 

 

 

 

Dodikova tvrdnja da je glasanje BiH u UN-u vezano za situaciju u Ukrajini neustavno i da predstavlja "lični i neautoriziran stav ambasadora BiH pri UN-u" je apsolutno lažna i činjenično netačna. Dakle, Dodik laže. Evo zašto.


Na 114. Sjednici Predsjedništva BiH koja je je održana 2001. godine usvojen je jednoglasno akt sva tri tadašnja člana Predsjedništva pod nazivom- "Opći pravci za vođenje vanjske politike BiH".


Predsjedništvo BiH je tim aktom odlučilo da predstavnici BiH u međunarodnim tijelima glasaju kao zemlje EU kada one imaju jedinstven stav o datom pitanju. Ako države EU nemaju sve isti stav, ambasadori su prije glasanja obavezni, putem MVP BiH, tražiti stav Predsjedništva BiH.


Dakle, kako je EU imala jednoglasan stav po pitanju vojne invazije Rusije na Ukrajinu, Predsjedništvo BiH uopšte ne mora o tome raspravljati, već je dužnost ambasadora pri UN-u da glasa isto kao što su jednoglasno glasale države EU.


Dakle, niti su Džaferović i Komšić nadmudrili Dodika kako to predstavljaju, niti Dodik govori istinu da je morao postojati konsenzus da bi naš ambasador glasao kako je glasao. Ambasador pri UN-u se mora voditi verificiranim dokumentima Predsjedništva BiH i tu počinje i završava sva priča oko glasanja.


Sva sreća pa je takav dokument usvojen davne 2002. godine jer da nije, BiH bi morala imati konsenzus sva tri člana Predsjedništva, pa bi zbog Dodika ostala kao jedina država u Evropi koja nije osudila agresiju Rusije!


Treba se zahvaliti članovima Predsjedništva BiH iz 2001. a to su:
- g.Jozo Križanović, g.Beriz Belkić, i g.Živko Radišić.


Tada su izgleda drzavu vodili ozbiljni državnici, a ne bošnjački populisti i srpski lažovi!


Hvala Vam!!!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još