POGLEDI IZ ZAPADNE HERCEGOVINE

'Kako FujTV i Hadžiomerović blate širokobriješke Hrvate'

Arhiva10.11.10, 13:21h

Da li se itko od talijanskih ili španjolskih novinara usudio prozvati rimski Olimpico ili Bernabe u Madridu 'hramom fašizma' radi nepromišljenosti par budala? Ne, to sebi samo mogu dopustiti fundamentalistički mediji poput FTV-a i fundamentalistički novinari poput Bakira Hadžiomerovića, piše Slaven Raguž, kolumnista 'najgoreg bh. web magazina' Supersajt.info

FUJTV

 

Piše: Slaven Raguž

Bakir Hadžiomerović je sinoćnjim nastupom nadmašio samoga sebe. Tolike zlonamjernosti, neobjektivnosti i tendencioznosti u nastupu nije bilo niti u vrijeme propagandističkog informiranja za vrijeme rata 90-tih godina.

 Neke godine prije rata, bio u svatovima sa obitelji i dok se čekala mlada eto dvojice pripitih likova. Jedan je imao crnu kapu sa znakom „U" na glavi, a drugi digao dva prsta i pjevaju braća „Juru i Bobana". Tada još balavac, htjedoh ustati se od stola i pridružiti im se, da ispadnem faca pred rođacima, nisam se ni ustao, a stari i dedo me grubo zgrabiše i vratiše za sto, kao da sam uradio ne znam što.

Kasnije mi je dedo, pokoj mu duši, objasnio da je onaj s kapom (kasnije i danas jedan od visokopozicioniranih dužnosnika „stožerne" stranke) milicajac, kako ga on nazva, a onaj drugi budala koja će završiti u zatvoru sutradan. O čemu se radilo? Služba državne bezbjednosti (UDBA) je tako po svatovima, osobito u zapadnoj Hercegovini, slala svoje djelatnike u civilu „ukrašene"  nekim ustaškim detaljem i samo čekali tko će im se pridružiti, da bi ga se sutradan odvelo u tadašnji SUP na ispitivanje i pritvor. Kasnije sam saznao da je onaj drugi uistinu bio na saslušanju koje ga je koštalo nekoliko zuba i sluha na desno uho.

Sjetih se tako u nedjelju ove zgode čim sam vidio onu dvojicu balavaca na Pecari sa zastavom s kukastim križem. Čim sam je vidio, osobito u društvu sa zastavom Vatikana, znao sam što će me/nas dočekati od strane dežurnih „građana", multietničara, nazovi humanista, a u biti većih fundamentalista od dvoje balavaca koji su zastavu držali.

 
I ja sam multietničarka

Najveći multietničar i objektivac, u državi Bakir Hadžiomerović, naravno nakon Slave Kukića, na najmultietničarskijoj i najobjektivinoj tv kući u BiH, FTV, bez imalo srama nazva Pecaru „hramom fašizma", Škripare fašistima, stigmatizirajući zapadnu Hercegovinu i Široki kao kolijevku fašizma, između ostaloga pozva Dragana Čovića da „okruni taj Entitet kako bi arijevska rasa u Hercegovini napokon došla na svoje".

Osudi Bakir zapadnu Hercegovinu i Široki da je više fašistička od Mussolinijeve Italije. Najviše je uživao nazivajući više puta navijače Širokog ne Škriparima, kako se oni i zovu, nego 'Lištičanima' smišljeno želeći, tobože, uvrijediti Škripare, jer je Lištica ime mjesta uvedeno od strane komunističke partije kao naziv za Široki Brijeg, koje je poteklo od naziva lokacije franjevačkog samostana.

Da je prilog tendenciozno urađen dokazuje Bakirova neinformiranost u tvrdnji „da se na bilo kojem stadionu u Europi ovo dogodilo, Platini bi napravio samoubistvo iz zasjede", aludirajući na 'zaostalost' Širokog Brijega. Paralelno sa utakmicom u Širokom, u Rimu je igran vječiti derby Lazio - Roma. Pogledajte fotografiju sa utakmice;

lazio-roma

Navijači Lazia su inače poznati kao neo-fašisti, što dokazuju i ove druge fotografije. Da nisu jedini u „razvijenoj" Europi dokazuje fotografija navijača kako stavlja sličnu zastavu kao onu u Širokome pretprošlogodišnjem derbiju španjolske lige između Barce i Reala.

Da li se itko od talijanskih ili španjolskih novinara usudio prozvati Rimljane fašistima, rimski Olimpico ili Bernabe u Madridu „hramom fašizma" radi nepromišljenosti par budala? Ne, to sebi samo mogu dopustiti fundamentalistički mediji poput FTV-a i fundamentalistički novinari poput Bakira Hadžiomerovića.

Zašto, po istim mjerilima, nije Bakir navijače bh repke deklarirao vehabijama, budući da na svakoj reprezentativnoj utakmici stadioni bivaju „ukrašeni" zastavama Saudijske Arabije i Turske? Da li su te zastave zabranjene, poput onih hrvatskoga naroda sa hrvatskim grbom i pleterom iznad?

U krajnje tendencioznom prilogu u jedinih „60 minuta" na svijetu, koje traju sati i pol, nije bilo mjesta činjenici da su, nakon što su vidjeli zastavu, nekolicina starijih Škripara naredili i maknuli zastavu sa svastikom. Također, nije bilo mjesta promptnim osudama čina i ograđivanju od budalaštine pojedinaca od strane istih Škripara, od strane NK Široki Brijeg, te od strane općinskog načelnika. Tome nije bilo mjesta jer se ne uklapa u stigmatizirajući fundamentalistički kalup kvazi informiranja FTV-a.

Jesu li zbog ovog "navijača" svi navijači bh repke vehabije?

navijač bh

Međutim, to nas nimalo ne iznenađuje jer su nam još uvijek svježa sjećanja isto tako krajnje tendencioznog informiranja javnosti od strane tog medija prigodom nereda u Širokom prije nešto više od godinu dana. Gdje bolje paradigmatičnosti neodrživog i neprirodnog stanja stvari u BiH od načina informiranja i emitiranja FTV-a. Zašto se moramo zavaravati da živimo u istinski građanski uređenom multikulturalnom društvu, kada pri svakoj prigodi čim se zagrebe malo ispod tog umjetno stvorenog „multietničarskog" celofana ispliva stvarna slika stanja!?

Tko je za to kriv? Ono što najviše boli jeste sljepoća političke elite hrvatskoga naroda u BiH koja je dovela do toga da npr. MUP nije u trenutku isticanja reagirao i uklonio zastavu, taj isti MUP koji je bez riječi dopustio da, u vidu generala u ratu koji ide izbaviti zarobljenike, potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo oslobodi pritvorene huligane nakon nereda od prije godinu dana. Dovele su također do toga da nemamo nekog valjanog medija, pa makar lokalnoga, na kojem bi mogli Bakiru vratiti istom mjerom kakvom on nama daje. Tema za neke druge diskusije.

Do tada, neka i FTV i Bakir nastave sa medijskim stigmatiziranjem i linčem Hercegovine, nas to više ne boli. Podnijeli smo mi i jače. Koristim prigodu i ovim putem mu poručujem: bit će Treći!

(DEPO)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook