video/ muhamed šaćirbej o delikatnoj situaciji

Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije. Dodik je samo pijun u toj igri, kao i Vučić

Front04.11.21, 19:10h

Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije. Dodik je samo pijun u toj igri, kao i Vučić
Ne mislim da je budućnost BiH više u rukama UN-a i Rusija i Kina mogu da se uključe i oni imaju druge namjere kad je riječ o Bosni i Hercegovini koje možda nisu najbolje

 

Muhamed Šaćirbej, jedan od učesnika Dejtonskih pregovora, bivši ministar spoljnih poslova BiH, prvi ambasador BiH u UN-u govorio je u Danu uživo na N1. Komentirao je dešavanja jučer u New Yorku gdje se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije obratio Vijeću sigurnosti.

 

Da li je međunarodna zajednica digla ruke od BiH?

 

“Ne mislim da je budućnost BiH više u rukama UN-a i Rusija i Kina mogu da se uključe i oni imaju druge namjere kad je riječ o Bosni i Hercegovini koje možda nisu najbolje. Kad se radi o BiH, treba biti pitanje u Parizu, Londonu, Berlinu, to je euroatlansko pitanje, to nije samo pitanje regije i BiH.” rekao je Šaćirbej.

 

Je li to pobjeda Dodika?


“Možda će neki tako računati ali ako oni hoće da ignoriraju visokog predstavnika, onda Evropa i SAD treba da shvate da je vrući krompir sada u njihovim rukama. Previše dugo pokušavaju da odbacuju to međunarodno pitanje. Mi smo u novom hladnom ratu ili je ovo njegov nastavak, ali na kraju znači da je pitanje BiH u igri velikih sila koje bi željele da zloupotrebljavaju BiH i naštete Evropi i SAD-a. Ne treba da govorimo koga ćemo kazniti. Nekoga treba nagraditi. Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije. Gospodin Dodik je samo pijun u toj igri kao i Vučić.” kazao je Šaćirbej u Danu uživo.


Da li je oslabljen legitmitet Christiana Schmidta?


“Nije baš tako. Za prvih šest mjeseci sa Rusijom na vrhu, a nekada i Engleskom i Francuskom pokušali su ignorirati mene kada sam postao prvi ambasador. Željejeli su negirati BiH ali dvije-tri godine nakon toga mi smo bili diplomatska sila. Pitanje BiH se mora vratiti u Brisel gdje su dvije najvažnije euroatlanske institucije. Možemo kazniti Dodika, ali ako je glavno pitanje u Moskvi, šta nam to pomaže? Rat koji se vodio u BiH, nije bio samo protiv Bošnjaka nego protiv Evrope, SAD-a i svih tih vrijednosti.”, kazao je Šaćirbej.

 

Videoprilog pogledajte ovdje

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još