FOTO/ Uznemirujuća predviđanja naučnika

Ako Jadransko more nastavi rasti, BiH će osjetiti teške posljedice: Čapljina pod vodom, rivijera blizu Mostara

Nedjeljni magazin13.11.19, 21:06h

Ako Jadransko more nastavi rasti, BiH će osjetiti teške posljedice: Čapljina pod vodom, rivijera blizu Mostara
U slučaju rasta mora od devet metara, što je u skladu s izvještajem PNAS, vrijedi istaći i velike posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

 

Izvještaj UN o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da 2017. godine čovječanstvo ne samo što je povećalo nivo ugljendioksida na najviše u istoriji nego je to činilo brže nego ikad.

 

Uz takve trendove i lobiranje naftnih, plinskih i kompanija koje zarađuju na ugljenu, pri čemu ulažu milijarde eura i dolara u promovisanje daljnjeg korištenja fosilnih goriva, svijet je sve dalje od toga da se u ovom vijeku spasi od globalnog zagrijavanja goreg od stepena, koliko su nacije svijeta dogovorile Pariskim klimatskim sporazumom. Kamoli da se zaustavi na 1,5 stepeni, što je predloženo kao posebno ambiciozan cilj.

 

Kako sada stvari stoje i prema čak i optimističnim predviđanjima, svijet će do 2100. ovakvim tempom biti topliji za tri stepena. Tekst objavljen o ovoj temi u “Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A.” navodi da će po takvim scenarijima nivo mora širom svijeta do kraja vijeka porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije nego drastičnih promjena širom Zemlje zbog klimatskih promjena.

 

Samo pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatrao ekstremnim prognozama, odjednom ispada da su i umjerena predviđanja nekoliko puta gora od toga.

 

Što se Jadrana tiče, u slučaju rasta mora od devet metara, što je u skladu s izvještajem PNAS, vrijedi istaći i velike posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

 

U slučaju već i četiri metra, Čapljina dobija svoju rivijeru. Ali, more se tu ne zaustavlja i potopljena biva i Čapljina. Jadransko more zapravo prodire do pola puta do Mostara, a u izvještaju se navodi da je poljoprivreda odavno nemoguća.

 

jadransko-more-potop-bih

 

Cijeli tekst čitajte OVDJE.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još