DOBILA FILMSKU NAGRADU I POSVETILA OCU

“Prirodni odabir” Alete Rajić dobio nagradu žirija u Banja Luci

Kultura30.10.19, 06:34h

 “Prirodni odabir” Alete Rajić dobio nagradu žirija u Banja Luci
Mlada bosanskohercegovačka autorica Aleta Rajič svojim autorskim filmom PRIRODNI ODABIR odnijela je nagradu stručnog žirija na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma Banja Luka 2019 u kategoriji 2D animacija
 
Između petsto prijavljenih filmova u takmičarski program ušlo je 60 filmova.  Odluku je donio žiri u sastavu Brajko Hromalić (Hrvatska)-predsjednik te članovi Tanja Šljivar( BiH) I Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija). 
 
“Prirodni odabir” je kratki animirani film čiji je producent Studio Neum a koproducent Zagreb Film. Financiran je od strane Fondacije za kinematografiju BiH i hrvatskog HAVC-a. Film je na samim počecima svog festivalskog života  i sudeći po dosadašnjem interesu svjetskih festivala i reakcijama publike očekujemo još ovakvih priznanja.
 
Aleta Rajič je prilikom dodjele nagrade izjavila sljedeće: 
 
“Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banjaluci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele I filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra koje su radile na filmu I koje su prisutne večeras na dodjeli te im ovim putem neizmjerno zahvaljujem. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jest čovjek koji me je svemu naučio i koji bi siguno bio najsretniji da je večeras bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu. Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca.”
 
Otac nagrađene autorice je bio Jurinko Rajič, čuveni animator i osnivač Festivala animiranog filma u Neumu. Umro je ovoga ljeta.
 
 
(DEPO Portal/ak)
 
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!