Nastavljeno suđenje za bijeg iz KPZ Sarajevo

Advokat Karkin na suđenju Sejfoviću: Bosanac ne mora znati šta su pingovanje i provajder

Hronika23.09.19, 16:02h

Advokat Karkin na suđenju Sejfoviću: Bosanac ne mora znati šta su pingovanje i provajder
Govoreći o mogućnostima lociranja mobitela, vještak Babić je rekao da se to radi putem baznih stanica provajdera, te da sistem prepoznaje lokaciju sa koje mobitel korisnika šalje podatke, kako bi provajder (zbog naplate troškova) znao da li je korisnik u roamingu. Tu je advokat Sabina Hota-Ćatović malo pomiješala pojmove „sistem“ i „softver“ rekavši da je to njoj „isto, sve u pet deka“

 

 

Branioci Amela Sejfovića i drugih optuženih koji su mu pomogli u bijegu iz KPZ Sarajevo, danas su u Kantonalnom sudu Sarajevo osporavali validnost analitičko-šematskog prikaza telefonskih razgovora koje je na prethodnom ročištu predočio vještak Samir Babić, stručnjak za telekomunikacije i šef odjela koji se bavi prisluškivanjem telefonskih razgovora u FUP-u.

 

Advokat Sabina Hota-Ćatović zatražila je da se ovaj šematski prikaz ne ulaže u sudski spis kao dokaz te pokušala da dovede u sumnju njegovu validnost. Ustvrdila je da je šematski prikaz poziva nepouzdan i „kontaminiran“, odnosno da je bilo moguće da ga neko mijenja i prepravlja, te da postoje najmanje tri načina na koja su se mogli mijenjati podaci.

 

Ukazala je da se podaci mogu mijenjati jer nisu zaštićene „keš vrijednosti“ dokumenata koje je policiji dostavio BH Telecom, da nisu zaštićeni podaci o prisluškivanju provedenom od 7. do 26. septembra 2017. u predmetu Miljacka, te da su se mogli mijenjati podaci tokom konvertovanja iz nekog drugog formata u excell (prethodno je vještak Babić pojasnio da program „I2“ koji je izradio analitičko-šematski prikaz prepoznaje podatke samo u excellu).

 

Govoreći o mogućnostima lociranja mobitela, vještak Babić je rekao da se to radi putem baznih stanica provajdera, te da sistem prepoznaje lokaciju sa koje mobitel korisnika šalje podatke, kako bi provajder (zbog naplate troškova) znao da li je korisnik u roamingu. Tu je advokat Sabina Hota-Ćatović malo pomiješala pojmove „sistem“ i „softver“ rekavši da je to njoj „isto, sve u pet deka“.

 

Tužiteljica Lejla Hasanbegović je istakla da prigovor advokatice Hota Ćatović treba da se adresira na BH Telecom, a ne na vještaka.

 

Advokat Rusmir Karkin uložio je prigovor nezakonitosti na spomenuti dokaz, te se požalio da su u toku vještačenja korišteni strani termini poput „provajder“, „pingovanje“ i sl, te da njemu kao Bosancu treba prevod takvih i sličnih termina. Također je istakao da je analitičko-šematski prikaz razgovora samo analiza koja tek treba da bude predmet analize, a ne gotov proizvod vještačenja.

 

Advokat Ahmed Fejzić je istakao da njegov branjenik Sanjin Borčak 9. septembra 2017. iza 18 časova nije mogao ostvariti četiri telefonska razgovora koji su presretnuti, pošto ga je policija uhapsila mnogo ranije.

 

Hota-Ćatović je ukazala na činjenicu da je meta prisluškivanja bio Elvir Bašalić, zvani Žužu i Francuz, jer se radilo o prisluškivanju osobe koja je bila u drugoj državi, te upitala da li je u tom slučaju bilo odgovarajuće tužilačke naredbe i korištenja međunarodne pravne pomoći.

 

Nastavak suđenja je 2. oktobra.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!