U mjestu Rizvanovići

Kod Prijedora pronađeni ljudski posmrtni ostaci, počela ekshumacija

Hronika23.09.19, 15:46h

Kod Prijedora pronađeni ljudski posmrtni ostaci, počela ekshumacija
Proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima se nastavlja, a nakon okončanja ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju antropološku obradu i utvrđivanje identiteta nestalih osoba, putem DNK identifikacije

 

 

Na lokaciji ekshumacije, pronađeni su ljudski posmrtni ostaci, koji će biti proslijeđeni na dalju antroplošku obradu i proces identifikacije.

 

Na lokalitetu mjesta Rizvanovići, u okolici Prijedora, počeo je proces ekshumacije, koji pod nadzorom postupajućeg tužitelja, vodi stručna suradnica iz Posebnog odjela za ratne zločine.

 

Prilikom kopanja na mjestu ekshumacije, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja Rizvanovića i okolice Prijedora.

 

Proces ekshumacije vodi se pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a u procesu sudjeluju i djelatnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, kao i ljekar sudske medicine, predstavnici Civilne zaštite, kao i policijski djelatnici MUP-a RS koji osiguravaju lokalitet na kojem se vrši ekshumacija.

 

Proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima se nastavlja, a nakon okončanja ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju antropološku obradu i utvrđivanje identiteta nestalih osoba, putem DNK identifikacije.

 

Istražitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba, na lokacijama diljem Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!