Rastu tenzije u SNSD-u, ključa i u NSRS-u

Dodik prelomio, Tegeltija ljut napustio sjednicu, Košarac bijesan... U Skupštini Senad Bratić podnio ostavku!

Front18.09.19, 15:13h

Dodik prelomio, Tegeltija ljut napustio sjednicu, Košarac bijesan... U Skupštini Senad Bratić podnio ostavku!
Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazmijevanju i podizanju tenzija

 

 

 


Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz bošnjačkog naroda Senad Bratić (SDA) podnio je danas neopozivu ostavku na tu funciju.


Ostavka je uslijedila, nakon što su iz stranaka vladajuće većine u entitetskom parlamentu najavili za večeras posebnu sjednicu sa zahtjevom za Bratićevu smjenu.


Bratić je u izjavi novinarima rekao da podnosi ostavku, zbog pokrenute inicijative za njegovo razrješenje s funkcije potpredsjednika NSRS iz bošnjačkog naroda, a ne želeći da ova inicijativa doprinese međuetničkom nerazmijevanju i podizanju tenzija.


Kazao je da inicijativa vladajućih u RS-u za njegovu smjenu ima za cilj da političku nemoć predstave kao nadmoć i da političke procese i nerazumijevanje poveže s etničkim odnosima.


Istakao je da je pogrešan smjer kojim se kreće vladajuća većina u RS-u.


U Narodnoj skupštini RS-a je za 18 sati zakazana je posebna sjednica, a na dnevnom redu je Prijedlog odluke o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Senada Bratića


Zahtjev za zakazivanje posebne sjednice podnijeli su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska i poslanička grupa nezavisni poslanici i Mijo Perkunić.


U obrazloženju zahtjeva za zakazivanje sjednice s prijedlogom dnevnog reda poslanici su podsjetili da je Stranka demokratske akcije (SDA) na svom posljednjem kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su naveli, direktno usmjerena „protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda“, javlja agencija Fena.


Inačem burno je danas i u SNSD-u... Kako javlja reporter Oslobođenja, sukobi zaraćenih klanova u SNSD-u dostižu vrhunac pred sjednicu Komiteta i Glavnog odbora Partije. Sjednica Komiteta počela je u 13 časova, a Glavnog odbora u 14 časova. Dodik bira novog generalnog sekretara i potpredsjednike Partije.


Prema pisanju Oslobođenja, Dodik je prelomio da gen-sek ostane Luka Petrović, što je jako razljutilo Zorana Tegeltiju, koji nije danas došao na zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, i sa Draganom Lukačom i Željkom Cvijanović priprema kontramjere i nastup na važnom partijskom skupu. 


Tegeltija je „donji“ i kada je u pitanju izbor potpredsjednika, jer se Dodik odlučio za Igora Radojičića umjesto Tegeltije, a takva odluka razljutila je čak i Stašu Košarca, koji pripada grupi nezadovoljnih. 


Dodik ima apsolutni autoritet i većinu i Partiji, proguraće svoje prijedloge i kadrovska rješenja, a ostaje da se vidi šta će dati suprostavljenom klanu i kako će se sukob okončati.


Podsjećamo, SNSD je planirao da smijeni potpredsjednika Narodne skupštine RS Senada Bratića i zategne odnose sa SDA, kako bi ponovo retorikom, tenzijama i lažnim nacionalizmom skrenuo pažnju sa ekonomskih i životnih problema većina građana.


(FENA/DEPO PORTAL/ad)) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još