PRESUDA U SUSJEDSTVU NAJAVLJUJE PREOKRET

Hoće li se i banke u BiH uskoro naći u velikim problemima? Odštete građanima mogle bi biti ogromne!

Hronika17.09.19, 19:46h

Hoće li se i banke u BiH uskoro naći u velikim problemima? Odštete građanima mogle bi biti ogromne!
Korisnici kredita u švicarskim francima iz Bosne i Hercegovine, okupljeni oko Udruženja "Švicarac", vjeruju da bi odluka iz susjedne Hrvatske mogla imati posljedice i po našu zemlju te da bi i bh. potrošači uskoro mogli dočekati svoju pravdu

 


Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da su banke sklapajući kredite u švicarskim francima koristile nepoštene i ništetne ugovorne odredbe.


"Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača", objavio je na svojim stranicama u utorak Vrhovni sud.


Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.


"Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno", stoji na stranicama suda.


Dodaju da se fizičke i pravne osobe mogu u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja.


"Velika pobjeda za sve potrošače"


"Ova presuda Vrhovnog suda je velika pobjeda sve potrošače koji su imali kredite u švicarskim Francima. Znači - ovom presudom Vrhovni sud je potvrdio presudu Visokog trgovačkog suda u dijelu da su banke radile nezakonito i nepošteno", kazala je Sandra Žigo iz Udruge Franak., prenosi Dnevnik.hr


"Ukoliko još nisu krenuli, mogu krenuti u tužbe, imaju pravnu osnovu i sigurnost podignuti tužbe i njih će dobiti na sudu", dodala je.


"Napokon, sedam i pol godina mučenja i mogu reći da je bilo napeto. Očekivali smo ovo možda malo brže, ali svejedno velika pohvala hrvatskom pravosuđu na položenom ispitu. Govorimo o nekakvom broju od 60-70 tisuća stambenih kredita i još o tolikom broju ostalih kredita. Znači govorimo o 120 tisuća obitelji u Hrvatskoj. Nije to zanemariv broj. Možda se to odnosi na nekih 300 do 400 tisuća ljudi, zapravo", dodao je Denis Smajo, suradnik Udruge Potrošač.


Ministarstvo financija bez komentara


"Ministarstvo financija, kao dio izvršne vlasti, nije u mogućnosti niti ćemo komentirati ikakve odluke sudova bilo koje razine i bilo koje instance. Ono što možemo jedino iskazati je nada i vjera u trodiobu vlasti, odnosno da svi sudski procesi se vode u skladu s ustavnim načelom i principom o pravičnosti za svakog pojedinca. Vjerujem da će se sve odvijati u nekakvim razumnim rokovima", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.


Presudu Vrhovnog suda komentirali su i iz Hrvatske udruge banaka. Kažu kako će banke razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini. Tvrde kako Vrhovni sud ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu pojedinačnih parnica.


 

Banke bi ovo moglo koštati i do 4 milijarde KM

Trgovački sud je u srpnju 2013. presudio u korist Saveza udruga za zaštitu potrošača Potrošač koji je zbog kredita u švicarcima tužio osam banaka, podsjeća u svom današnjem tekstu Index.hr.
Trgovački sud je tada presudio da je osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.

Banke su se na tu presudu žalile, ali Visoki trgovački sud odbio je njihove žalbe i potvrdio presudu Trgovačkog suda.

Na kraju je cijela priča završila na Vrhovnom sudu, presudom u korist dužnika. Prema nekim ranije iznesenim procjenama, radi se o ukupnom iznosu od 10 do 15 milijardi kuna (oko 2,7 do 4 milijarde KM).

Aleksić: Velika pobjeda


"Slučaj franak je gotov. Ovo je naša pobjeda", bila je prva reakcija Gorana Aleksića, iz udruge Franak.  


Nakon osam godina, presuda za kolektivnu tužbu je pravomoćna. 


"Malo je dugo trajalo, ali eto, dočekali smo odluku", rekao je Aleksić i dodao da sad potrošači mogu u privatne tužbe. Ipak, naglašava kako od Vrhovnog suda očekuje još tri odluke. 


"Želimo da se ugovori proglase ništetnima, da odredi kako će se računati obeštećenja za već koncertirane kredite, ali tražimo da ukine zastaru potraživanja", rekao je Aleksić za Dnevnik.hr .


Hoće li se slična presuda desiti i u BiH?


Predsjednik Udruženja Švicarac iz BiH Kemal Duraković kaže da bi ovakva odluka iz susjedne Hrvatske mogla imati posljedice i po našu zemlju. Međutim, naglašava kako u pravnu državu BiH ne vjeruje.


- Ne vjerujemo u sudove koji su stali u zaštitu jedne banke. U Hrvatskoj imate osam banaka, pa nisu mogli ništa pravno da učine protiv države Hrvatske, koja je, izgleda, zaista pravna država. Ovo će imati posljedice za BiH, s obzirom na to da ćemo mi - ja kao predsjednik Udruženja i armija pokradenih boraca koje imam iza sebe - sigurno istrajati u tužbi protiv države BiH, koja će na kraju snositi sve pravne konsekvence, rekao je Duraković u izjavi za Oslobođenje.

 


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još