tajna uspjeha 'Integral Inženjeringa' iz Laktaša

Kad se malo dublje zakopa: Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most i šalje pomirljive poruke prema Zagrebu!

Front17.09.19, 13:34h

Kad se malo dublje zakopa: Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most i šalje pomirljive poruke prema Zagrebu!
Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi su vjerojatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi

 

 


Izvor: Express.hr
Piše: Raif Okić


Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerojatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.


Naime, Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru, piše Jutarnji.


Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga.


Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi su vjerojatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi.
 

Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta. Naime, na raspisanom natječaju za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka - Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša u susjednoj Bosni i Hercegovini i iznosila je 321 milijuna kuna.


Procijenjena vrijednost radova je 482 milijuna kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor. Prema nama dostupnim informacijama ugovor Integralom još nije potpisan.


Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o tvrtki nevjerojatno blisko povezanoj sa samim Dodikom.


Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, čitaj Dodikom.


Od 2000. godine do 2008. godine Integral je u BiH izgradio cesta, mostova i drugih objekata u vrijednosti od više od 300 milijuna KM. Veći dio poslova tvrtka je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu.


Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci. Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 milijuna KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade.


Vlada RS je kasnije odlučila preuzeti zgradu Telekoma, a potom je preuredila u svoje sjedište. Do tada je Telekom Integralu uplatio deset milijuna KM za izvršene radove. Dodik je 2006. godine ugovore i tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Vlade RS proglasio tajnom, što mu osigurava mogućnost da zaobiđe Zakon o javnim nabavama BiH.


No, umjesto jedne zgrade, kako je bilo planirano, sjedište vlade RS dobilo je dvije, zbog čega je, uz trošak uređenja interijera i trga, te preuzimanje kredita, početna cijena, kako je otkrio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo, narasla gotovo šest puta, sa 34 na 202,4 milijuna KM.


U travnju 2007. godine, vlasnik Integrala, Slobodan Stanković i njegova nekadašnja srednjoškolska kolegica Fatima Fetibegović, ondašnja ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisali su aneks na ugovor kojim se ugovorena cijena radova povećava za blizu 50 milijuna KM za uređenje interijera zgrade, 14 milijuna KM za trg s fontanom i vodoskokom, te 11 milijuna KM za naknadne, nepredviđene radove, i sve to bez raspisivanja novog natječaja.


Dodik je 2006. godine potpisao još jedan ugovor s Integralom čime je preuzeo stambeno-poslovni objekt koji je Integral gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma, opisao je prije čitavog jednog desetljeća Poslovni.


Vlada je odlučila preuzeti i otplatu Integralova kredita od 50 milijuna KM koji je podigao kod banjolučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Glavni revizor RS Boško Čeko bio je sumnjičav u vezi s načinom na koji Integral dobiva poslove. "Čini mi da se njemu osiguravaju poslovi unaprijed barem pet-šest godina. I to je poanta. Drugi ne mogu dobiti posao."


Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković kazao je da je sve poslove dobio putem natječaja jer je uvijek imao najnižu ponudi i da mu nitko ne može ništa. “Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji”, kazao je on. “Otišao bi netko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.”


Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove obitelji, rodbinu i najbliže partijske suradnike. Stanković, osim što je vlasnik firme "Integral inžinjering" je vlasnik brojnih firmi u RS-u i Srbiji, za koje pouzdani izvore tvrde da su zapravo Dodikove.


Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, ispričao je za e-novine da je njegova organizacija podnijela preko 300 prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih suradnika jer su Republiku Srpsku oštetili za preko pet milijardi maraka.


Džajić je ustvrdio da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici Srpskoj do sada protiv njega nije poveo ozbiljnu istragu.


"Svi tužitelji u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužiteljske mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužiteljstvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sustav RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatiziranih poduzeća u Republici Srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljnje rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizirao pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužiteljstvo zbog toga ne smije reagirati", kazao je Borko Džajić.


Osim propalog natječaja za gradnju dionice cestovnog koridora 5c koji je pod dosta neobičnim okolnostima i poništen, Integral radi na modernizaciji pruge Dugo Selo - Križevci.


"HŽ infrastruktura glavni investitor kapitalnog projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog željezničkog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci izvijestila je kako je tvrtka Integral Inženjering iz BiH nakon rješavanja problematike vezane uz dozvole za uvoz radne snage, strojeva, osiguranja smještaja za radnike i slično, u posljednjih nekoliko tjedana intenzivirala sve aktivnosti na gradilištu", objavio je portal Prigorski.hr početkom kolovoza ove godine i time nesumnjivo potvrdio da je Dodik na mala vrata ušao u hrvatski građevinski sektor.


Integral Inženjering je godinama pokušavao zgrabiti svoj dio kolača, a pogotovo na bogatim ugovorima financiranima uz pomoć EU, ali redovno su dogovori propadali iz ovih ili onih razloga. Vjerujemo da sve ove ranije navedene optužbe im nisu pomagale u dobivanju projekata.

 

(Express.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još