Od 34 nudistička kampa na Jadranu, ostalo ih je devet

Nudizam u Hrvatskoj na izdisaju, gosti stariji od 40: Zašto mladima nije dovoljno 'napet'

Biznis Klub20.07.19, 19:38h

Nudizam u Hrvatskoj na izdisaju, gosti stariji od 40: Zašto mladima nije dovoljno 'napet'
Hrvatska je do sredine osamdesetih imala 34 nudistička kampa i predvodila je u tom dijelu turizma uz Francusku i Njemačku. Danas ih je preostalo samo devet.

 

Hrvatska obala ima pionirsku ulogu i dugu povijest nudizma, no taj nekoć popularni trend teško pronalazi nove pobornike, posebice među mladima, a broj kampova je od "zlatnog doba" u stalnom padu, piše Hina a prenose mediji.

 

"Za mene je naturizam sloboda", ističe Dušan Salomon, Slovenac koji sa suprugom već gotovo pedeset godina posjećuje najveći hrvatski nudistički kamp.

 

Taj 65-godišnjak koji živi u Njemačkoj šali se da je nudizam štedljiv način odmora jer se ne troši novac na kupaće kostime.

 

"Ovdje se svi osjećaju slobodnijima, svako je ono što je", dodaje njegova supruga Katarina, sjedeći u sjeni pored njihove kamp prikolice.

 

Dušan i Katarina sretni su što imaju kćer i 20-godišnjeg unuka koji im se pridružuju na ljetovanjima u Koversadi, nudističkom kompleksu na otočiću uz zapadnu obalu Istre.

 

No gosti kampa su velikom većinom stariji od 40.

 

"Mlađim naraštajima naturizam jednostavno nije dovoljno privlačan kao njihovim roditeljima", ističe Nenad Škuflić, direktor kampova u Adris Grupi koja upravlja Koversadom.

 

U tom kampu, čije se borove šume prostiru na oko 100 hektara, gosti su goli dok se šeću, bave se sportom ili voze bicikle. Odjeveni moraju biti samo kad ulaze u restoran ili u dućan.

 

Upravo su tamošnjim tirkiznim vodama britanski kralj Edvard VIII. i njegova buduća supruga, Amerikanka Wallis Simpson, zaplivali goli 1936. godine.

 

"To su prenijele sve veće europske novine. Bila je to ogromna promocija za naturizam, od čega smo dobro profitirali i da toga nismo bili svjesni", smatra Jerko Sadoljev, poznati istarski stručnjak za turizam i jedan od pionira nudizma u Hrvatskoj.

 

Kamp na Koversadi otvorio je jedan austrijski profesor 1934. u odgovoru na potez još jedne svjetske ličnosti - Adolfa Hitlera.

 

Nacisti su u Njemačkoj, kolijevci nudizma, zabranili "Freikörpekultur", odnosno "kulturu slobode tijela". Zbog toga su nudisti nahrlili na obalu Hrvatske, tada dijela Jugoslavije.

 

Iako većinski katolička, Hrvatska je, suprotno od drugih država dominantnog katolicizma poput Italije i Španije koje nisu odobravale nudizam, bila tolerantnija, a ljudi su se od tada navikli na taj trend. Dodatni faktor je bio taj što Crkva nije imala toliki utjecaj za komunističke vladavine.

 

Hrvatska je do sredine osamdesetih imala 34 nudistička kampa i predvodila je u tom dijelu turizma uz Francusku i Njemačku. Danas ih je preostalo samo devet.  

 

Pad nudizma u Hrvatskoj započinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kad su i druge sredozemne države počele otvarati svoje naturističke kampove, ali i kada je taj trend u svijetu generalno prestao biti toliko privlačan.

 

Domovinski rat snažno je pogodio hrvatski turizam, iako su vjerni nudisti nastavili ljetovati u Istri koja je bila pošteđena sukoba.

 

Luksuzni nudizam

 

Stručnjaci vjeruju kako budućnost hrvatskog nudizma leži u malim odmaralištima visoke kvalitete koje će voditi entuzijasti, a ne velike korporacije.

 

"Luksuzni nudizam" s malim kampovima ili apartmanima, u privatnom vlasništvu, mogao bi stvoriti novu ponudu i pokrenuti renesansu i stvoriti novu nišu na tržištu, naglašava Sladoljev.

 

Kako bi ostao konkurentan, još je jedan nudistički kamp u Istri, Valalta, nedavno investirao u apartmane, plaže i atrakcije za djecu.

 

ADAC, najveći njemački autoklub, od 2013. svake ga godine proglašava jednim od najboljih kampova u Europi.

 

Nudisti u Hrvatskoj imaju veliki bazen iz kojeg mogu privlačiti nove zaljubljenike - prošle je godine u Hrvatskoj bilo 19 milijuna turista. Samo njih 300 tisuća bili su nudisti - većinom Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Holanđani, pokazuju procjene.

 

No vjeruje se da najmanje 10 posto turista ponekad pliva bez odjeće, bilo to na službenim nudističkim plažama ili na onim "divljim".

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook