Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Front26.06.19, 20:56h

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe
Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti

 

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. 

 

Zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u oktobru istječe drugi mandat, javila je Hina. 

 

Pejčinović Burić je dobila 105 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio s 59 glasova. 

 

Pejčinovć Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis

 

Parlamentarna skupština Vijeća Europe sastoji se od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica. 

 

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. 

 

Stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. oktobra ove godine. 

 

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. 

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!