Zbog minimalnog povećanja penzije

Stiglo pojašnjenje: Gube li penzioneri pravo na topIi obrok?

Hronika21.06.19, 08:28h

Stiglo pojašnjenje: Gube li penzioneri pravo na topIi obrok?
Poturković se slaže da se cenzusi za ostvarivanje prava na određenu socijalnu pomoć ili naknadu, koji su godinama isti, trebaju mijenjati i pratiti rast plata, penzija i potrošačke korpe

 

Penzioneri su jedna od najugroženijih kategorija stanovništva i najčešći korisnici javnih kuhinja. Topli obrok koji dobiju u kuhinji mnogo im znači i bez njega bi teško preživjeli staračke dane. Međutim, trenutno najveći problem, kako je za Oslobođenje kazao ministar za rad, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica KS-a Malik Garibija, taj je što je blagim povećanjem penzija došlo do toga da korisnici gube pravo na topli obrok.

 

- Dešava se da zbog povećanja penzije od 10 KM penzioneri izgube pravo na topli obrok. Dakle, u ovom momentu problem je to što sve veći broj penzionera gubi to pravo iako nisu izašli iz stanja socijalne potrebe, rekao je ministar Garibija.


Ova informacija izazvala je reakcije među penzionerskom populacijom. Ističu da je sramno govoriti o ukidanju toplog obroka zbog minimalnog povećanja penzija koje čestito nisu ni osjetili. Penzioner Rešad Pozder ima penziju 370 KM. Iako ispunjava uslove za obrok, ne može da ide u javnu kuhinju.

 

- Mene je stid otići u javnu kuhinju, ja sam rođeni Sarajlija i znam čaršiju, reći će na šta je spao, poslije toliko rada. Na pijaci sam radio 50 godina. Dok platim struju, vodu, grijanje, ostane mi sedam-osam banki, kaže Pozder.

 

​Ističe da penzioneri osjete svaki udar. Kaže da im je i ovo malo povećanje već prisjelo.

 

Međutim, iz Kantonalnog centra za socijalni rad tvrde da niko nije izgubio to zakonsko pravo zbog povećanja penzije.


- Nijedan korisnik nije izveden iz bilo kojeg prava zbog povećanja penzija. Jedino što se desilo i što trenutno rade kolege jeste izmjena rješenja o participaciji srodnika u snošenju troškova smještaja penzionera u ustanovama socijalne zaštite. Radi se o tome da je penzija uticala na smanjenje iznosa participacije srodnika obaveznih za izdržavanje u troškovima smještaja korisnika u ustanovama za nekih 20 KM. Kolege rade izmjene rješenja u tom dijelu. Tu je negdje došlo do uticaja na budžet onih koji participiraju u troškovima smještaja svojih srodnika, pojasnila je Mirsada Poturković, stručna saradnica za informisanje u Kantonalnom centru za socijalni rad.

 

Poturković objašnjava da pravo na topli obrok imaju jednočlana domaćinstva penzionera čiji ukupan prihod ne prelazi iznos zajamčene penzije po podacima Federalnog zavoda PIO/MIO, a dvočlana domaćinstva penzionera čiji ukupan prihod ne prelazi iznos zajamčene penzije uvećane za 10 posto, da ukupna stambena površina jednočlanog domaćinstva ne prelazi 44 kvadrata, a za višečlana domaćinstva ovo se povećava za dodatnih 10 kvadratnih metara, da jednočlana domaćinstva nisu vlasnici preduzeća, da ne izdaju stambene jedinice, garaže i poslovne prostore, da nisu vlasnici motornog vozila.


Ona ističe da se broj korisnika u javnim kuhinjama ne smanjuje, odnosno da posljednjih godina nije dolazilo do isključivanja prava penzionera na topli obrok.

 

- Do isključivanja dolazi u situacijama kada neko od članova porodice zasnuje radni odnos, ili drugi član porodice ostvari pravo na penziju ili neka druga primanja pa ih ti prihodi isključuju zbog cenzusa iz prava. Ali zbog povećanja penzija nikome nije ukinuto pravo na topli obrok, jasna je Poturković.

 

Poturković se slaže da se cenzusi za ostvarivanje prava na određenu socijalnu pomoć ili naknadu, koji su godinama isti, trebaju mijenjati i pratiti rast plata, penzija i potrošačke korpe.

 

- Životni standard i potrošačka korpa stalno rastu, a cenzusi ostaju isti i oni jesu nešto što izaziva nezadovoljstvo građana koji se obraćaju zahtjevom za ostvarivanje prava. Mi stalno šaljemo poruku o potrebi izmjene cenzusa, da oni prate promjenu potrošačke korpe, plate, penzije i da se kontinuirano usklađuju s promjenama prihoda ostvarenih po ovim osnovama, naglasila je Poturković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još