Preuzeo funkciju predsjednika Slobodarske partije

Ko je Norbert Hofer koji je zamijenio skandaloznog Strachea: Razumije nastojanje RS da se otcijepi

Front20.05.19, 07:55h

Ko je Norbert Hofer koji je zamijenio skandaloznog Strachea: Razumije nastojanje RS da se otcijepi
Hofer je godinama bio potpredsjednik Slobodarske partije, a on je taj koji je dao konačnu odluku da se srtranka postavi na krajnje desničarske osnove

 

Norbert Hofer iz austrijske pokrajine Burgenland u subotu je preuzeo funkciju predsjednika Slobodarske partije  od skandaloznog kancelara Heinz-Christiana Strachea, nakon što su mediji dan ranije objavili u tajnosti snimljene snimke sa Ibice, u kojima je u ljeto 2017. obećavao državne ugovore ženi koja se predstavila kao rodica ruskog oligarha, piše Avaz.

 

Hofer je mnogima simpatičniji od Štrahea, piše "Suddeutsche Zeitung". iako djeluje blago, prijateljski, znao je u javnosti plasirati i uznemirujuće rečenice. Tako je u predsjedničkoj kampanji 2016. najavio da će kao šef države raskinuti sa tradicijom uzdržanosti kako bi aktivnije mijenjao politiku.

 

- Još ćete se začuditi kada vidite šta je sve moguće - izjavio je tada, a svog protivkandidata, današnjeg predsjednika Alexandra van der Bellena, nazvao je "zelenim fašističkim diktatorom".

 

Hofer je u predizbornoj kampanji 2016. govoreći o nastojanju Republike Srpske ka što većoj samostalnosti rekao da ima razumijevanja. 

 

- Ako se Bosna i Hercegovina odvojila iz tadašnje Jugoslavije – i to bez odluke naroda -, onda se nastojanja Republike Srpske mogu lakše razumjeti - kazao je on tada.

 

Mediji navode i da je ovaj 48-godišnjak Stracheov dužnik. On je bio taj koji je Hofera imenovao za zamjenika. Zahvaljujući njemu je došao do funkcije trećeg predsjednika Nacionalnog vijeća (donjeg doma austrijskog parlamenta), kao i položaja ministra saobraćaja u sada već propaloj koalicionoj vladi s Narodnom partijom Austrije (OVP) Sebastiana Kurza. Dakle, Stracheu pripadaju zasluge za Hoferovu političku karijeru.

 

Mnogi se slažu i da je Stracheov i Hoferov pogled na svijet potpuno isti.

 

Hofer je godinama bio potpredsjednik Slobodarske partije, a on je taj koji je dao konačnu odluku da se srtranka postavi na krajnje desničarske osnove. U manifest partije vraćena je rečenica, koja je izbrisana za vrijeme pokojnog Jorga Haidera, a prema kojoj se Austrija priklanja "njemačkoj narodnoj, jezičkoj i kulturnoj zajednici". To znači da FPO smatra Austrijance i Nijemcima - ukoliko imaju "njemačke pretke".

 

Hofer je član bratstva, a u njegovoj kancelariji i danas radi bivši neonacista. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još