lakše kroz zdravstveni sistem

Sebija Izetbegović o reformi zdravstva: Najprije ćemo odrediti 'Put pacijenta', da bolesnici više ne gube vrijeme i novac

Hronika09.05.19, 10:26h

Sebija Izetbegović o reformi zdravstva: Najprije ćemo odrediti 'Put pacijenta', da bolesnici više ne gube vrijeme i novac
Dodala je da ako se reforma sprovede pacijent više neće morati tragati za uslugom koju treba, nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati - navodi se u saopćenju sa KCUS-a

 

Disciplina za nauku i nastavu KCUS i Komisija za poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga KCUS organizirali su Okrugli sto „Implementacija Politika i procedura – put pacijenta u sistemu zdravstvene zaštite“.

 

Prema riječima Amera Ovčine, predsjednika Komisije za kvalitet KCUS, ciljevi okruglog stola su uspostava intersektorske saradnje na nivou Kantona Sarajevo, razvoj komunikacijske mreže kvaliteta između zdravstvenih ustanova,  Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja u Kantonu Sarajevo.

 

„ Očekujemo da potaknemo diskusije za najadekvatniji način definisanja puta pacijenta u sistemu zdravstvene zaštite. Također, želimo podsjetiti sve zdravstvene ustanove na poštivanje zakonskih i podzakonskih propisa u vezi pružanja usluga na sva tri nivoa zdravstvene zaštite. Smatramo da je neophodno  uspostaviti standardizirane dokumente kvaliteta kojima se definiše put pacijenta i način pružanja zdravstvenih usluga. Na ovaj način bi se olakšao i način finansiranja zdravstvenih usluga od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja“, naglasio je Ovčina. 

 

okrugli-sto-2-copy

 

Prof. dr Amela Begić, šefica Klinike za nuklearnu medicinu i endokrinologiju ističe da dokument put pacijenta trebaju slijediti svi zdravstveni radnici. 


„Taj dokument je ključ daljeg uspjeha postojanja zdravstvenog sistema koji treba da parira sa kvalitetom stručnjaka koje ima ova država i svim razvijenim zapadno evropskim zemljama. Put pacijenta jeste knjiga vodilja zdravstvenim radnicima i istovremeno olakšavajući proces svi pacijentima“, naglasila je prof. dr. Begić.


Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS pojasnila da pacijenti nepotrebno mnogo lutaju u svom liječenju,  od klinike do klinike, od jednog doma zdravlja do drugog. 
„Moramo spriječiti da bolesnici gube vrijeme i novac u svom liječenju, te da teško dolaze do svoje dijagnoze, a obezbijediti da njihov put do dijagnoze kao i proces liječenja bude što kraći i efikasniji. Kraći put u dijagnostici olakšaće i poboljšati rezultate procesa liječenja ali će znatno smanjiti i ogromne troškove koji nastaju nepotrebnim multipliciranjem identičnih usluga. Naš zajednički cilj treba biti reforma zdravstvenog sistema, a njeni benefiti su mnogi. Reforma će najprije definisati određivanje puta pacijenta odnosno na koji način se pacijent kreće kroz sistem zdravstva - kazala je prof. dr. Izetbegović.


Dodala je da ako se reforma sprovede pacijent više neće morati tragati za uslugom koju treba, nego će već unaprijed znati u koju ustanovu i kojem ljekaru da se obrati - navodi se u saopćenju sa KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još