zoran bibanović/ upoznajte svijet oko nas

(Ne)istražene tajne BiH: Rijetko koja voda toliko priraste za srca naočitih momaka i djevojaka kao jedna bosanska rijeka...


29.04.19, 15:32h

 

Preuzeto sa bloga upoznajtesvijetokonas.com

 

Bosanska krajina je veoma zanimljivo šumovito područje sa prašumom Lom na planini Klekovača (1961 m/nv.), planinama Šator (1872 m/nv.) sa glečerskim Šatorskim jezerom, Vitorog (1907 m/nv.), Cincar (2006 m/nv.), Dinara (1912 m/nv.)… Posebni dragulji ovih planina su doline rijeka Una/Sane, Plive/Vrbasa koji su refugijumi mnogih jedinstvenih biljnih i životinjskih vrsta, špilje, a uz NP Una tu su i zanimljiva memorijalna područja iz Drugog svjetskog rata kao NP Kozara, Titova pećina u Drvaru, Oštrelj…


Prof. Redžić je zabilježio: „Rijetko koja voda u Bosni i Hercegovini toliko priraste za srca naočitih momaka i djevojaka i nađe mjesto u dubinama duša njihovih kao što je to Vrbas, plahovita, moćna i raskošna rijeka. Poput kakvog nestašnog bosanskog vragolana pružio se kao niska smaragda u dužini od 253 km. Sve kapi kiše, jutarnje rose i biserna voda od snježnih pahuljica slivaju se u Vrbas sa površine od 5.400 km², koliko iznosi i porječje ove vodom bogate rijeke. Vrbas se rađa manjim izvorom negdje ispod padina vrletne Vranice, po imenu Zec planina. S obje mu strane obale se dižu sve do planinskih vrhova i do 2.000 metara nad morem. I nedugo zatim, odvažna planinska rječica Vrbas se otisnu niz slikoliku dolinu. Korito gusto obraslo vrbama, johama, rakitama i drugim vodoljubivim drvećem i šibljem, kao da krije ovu prirodnu ljepotu od pogleda ljudi“ – dr. Sulejman Redžić u tv emisiji „Prirodna baština BiH“.

 

jezero-balkan

Detalj sa jezera Balkana

 

Kupalište Balkana (cca 600 m/nv.) je rekreativno jezero u šumovitom kraju u blizini Mrkonjić Grada. Raspolaže sa nekoliko planinskih domova i jednim motelom kao i naseljem od nekoliko stotina kuća za odmor iznad jezera u kojima je u ponudi branje šumskih proizvoda (ljekovitog bilja, gljiva i drugih šumskih proizvoda sa planine Lisina).


Izvor rijeke Plive se nalazi iznad mjesta Šipovo i uz obližnje rijeke Janj i Sokočnicu predstavlja raj za ribare i ljubitelje prirode. Na izvoru djeluje ribarsko apartmansko naselje visoke kategorije, a u ponudi je i smještaj u privatnim kućama kao i  obližnje slično ribarsko turističko naselje na rijeci Ribnik, desne pritoke Sane. Kategorijom Strogi prirodni rezervat zaštićena je prašuma Janj kraj Šipova, kanjon rijeke Janj prema Kupresu kao i obližnji geomorfološki spomenici prirode  Dragnić  i Oličko jezero na Plivi. Preporučujem: Ribolovna apartmanska naselja na rijekama Pliva i Ribnik.


Plivska jezera iznad Jajca su nastala rastom sedrenih barijera i predstavljaju prirodnu vrijednost velikog značaja. Tu su održana najveća svjetska i evropska prvenstva u veslanju i kajak-kanuu na mirnim vodama.

 

ribari-na-plivi

Ribarski raj na izvoru Plive


Rijeka Sana je dugačka 146 km, sa površinom sliva od 3.370 km² i nastaje od četiri jaka kraška vrela, pravi Sansku kotlinu, udara u planinu Kozaru (NP Kozara), obilazi Majdansku planinu i ulijeva se u Unu kraj Bosanskog Novog kao desna pritoka. Izvorišni krak rijeke Sane je rijeka Sanica  koja je duga oko 22 km i  predstavlja mikroregiju Sanicu. Od mjesta Sanica vodi šetnica do atraktivnog izvora Sanice u dužini od cca 2 km. Preporučujem: Ribolovno apartmansko naselje na rijeci Sanici.


Sanski Most je grad cvijeća na devet rijeka. Iznad grada u Sanu se ulijeva rijeka Dabar dužine oko 4,5 km koja izvire iz spektakularne Dabarske pećine koja takođe još  nije istražena. Rijeka je u cijelom toku pitka i pretstavlja raj za ribolovce.


Turističke atrakcije Sanskog Mosta su atraktivni vodopad rječice Blihe, prahistorijska utvrda Kamengrad (djelimično obnovljen), dovište (molitveno mjesto) Musala iz vremena osvajača, sultana Mehmeda II iz 1463. godine…

 

vodopad-rijeka-bliha

Vodopad rijeke Blihe kraj Sanskog Mosta je lako dostupna turistička atrakcija


Pećine su još uvijek velike neistražene tajne Bosne i Hercegovine. Niz impresivnih, poznatih pećina na ovom području (Hukavica, Dabarska, Hrustovača, Kozarci…) još uvijek nisu uređene za organizirane posjete.


Nacionalni park Kozara obuhvata područje planine Kozare u površini od 3.375 ha. Ukrašavaju ga stoljetne četinarske i listopadne šume, cvjetne livade, plodna polja, mnoštvo bistrih izvora i rječica bogatih ribom i rakovima. Centralna zona parka je memorijalna zona na Mrakovici iz Drugog svjetskog rata sa spomenicima stradanja naroda i palih partizana. Na Mrakovicu se stiže preko gradića Kozarac utonuo u guste voćnjake.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!