u novom mestu

Tužilaštvo BiH navode o obavještajcima provjerava u Sloveniji

Hronika21.04.19, 19:53h

Tužilaštvo BiH navode o obavještajcima provjerava u Sloveniji
Sve je oštro komentarisao državni ministar bezbjednosti, obuhvaćen istragom, koji je aferu potvrdio

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine određene navode uskoro će istraživati u Sloveniji. Podsjetimo da su se krajem marta Ambasadi BiH u Ljubljani sa navodima o pokušaju vrbovanja službi i obavještajaca iz Hrvatske - obratila tri državljanina Bosne i Hercegovine.

 

“Naš tužitelj treba da ide u Sloveniju, u Novo Mesto, da provjeri sve te navode koji su dati tamo. Nakon toga mi ćemo se oglasiti i o tom trećem dijelu koji je dio tog predmeta”, izjavila je Gordana Tadić, glavna tužiteljka Tužilaštva BiH.

 

Sve je oštro komentarisao državni ministar bezbjednosti, obuhvaćen istragom, koji je aferu potvrdio.

 

“To je bruka i sramota, pogotovo, što će oni navodno ići u Sloveniju i Hrvatsku istraživati nešto. Koja će im obavještajna služba dati te podatke?! Pa to je međunarodna bruka. Neka se prestanu brukati. Dovoljno su se obrukali u što su se upetljali uopšte, a nisu se trebali petljati u ovaj slučaj”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

 

Riječ je o hitno - po službenoj dužnosti formiranom predmetu nakon objavljenih istraživačkih tekstova online magazina Žurnal. Epilog prvog dijela je naredba o nesprovođenju istrage protiv zamjenika ministra bezbjednosti Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića jer nije utvrđeno da su učestvovali u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH. Gordana Tadić zaključak državnog Predsjedništva da Hrvatskoj uputi protestnu notu smatra ispravnim i “pravim putem”. No, s obzirom na institucionalne poteze, nije jasno jesu li u Tužilaštvu i Predsjedništvu uopšte razmatrali iste povjerljive informacije ove afere.

 

“Mislim da ovo nije smjelo doći do Tužilaštva BiH uopšte i da su to obavještajne organizacije morale riješiti između sebe, te da nije bilo šta od ovoga trebalo izaći u javnosti što je dovelo do uznemirenja građana u BiH, a Boga mi i u cijeloj regiji”, kazala je Tadić.

 

“Što se ona petlja u posao obavještajnih organizacija. Nije njeno da se petlja u posao obavještajnih agencija i obavještajnog sistema. Ona o tome ne zna ništa”, komentarisao je Mektić.

 

Govoreći o ovom predmetu glavna tužiteljka osvrnula se i na aferu “diplome” uputivši 'savjet' novinarima – da prije objavljivanja saznanja, radi provjera, sa dokazima dođu u Tužilaštvo BiH ili neku od policijskih agencija. Ova izjava je izazvala oštre reakcije istaknutih medijskih radnika. O detaljima obavještajne afere iz BiH uslijedilo je pisanje BBC-a. A slovenački mediji ranije su dio aktera iz bh. afere povezali sa aferom “arbitraža” u Sloveniji, navodeći da je iza prisluškivanja slovenačkih zvaničnika iz 2015. stajala hrvatska SOA.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još