koliko već traje ovaj problem, a nigdje rješenja

Kako ćemo tek s tom krizom?! U BiH će ove godine ući više od 60.000 migranata!

Hronika14.03.19, 14:46h

Kako ćemo tek s tom krizom?! U BiH će ove godine ući više od 60.000 migranata!
U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacionih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice

 

U Bosnu i Hercegovinu bi u ovoj godini trebalo da uđe više od 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000 - rekao je ombudsmen za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović

 

U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacionih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice. 

 

Predstavljajući u Narodnoj skupštini Republike Srpske specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana. 

 

Službenici Ombudsmena za ljudska prava BiH obišli su sve lokacije gdje se nalaze migranti u BiH, a u preporukama iniciraju povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na viši nivo zaštite bezbjednosti građana BiH, kao i osiguranje adekvatnih prava za migrante. 

 

- Najave su jako pesimistične. Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama - naglasio je Mitrović i pozvao na reagovanje svih nivoa vlasti kako bi se adekvatno suočili sa ovim, kako ga je nazvao, izuzetno ozbiljnim problemom.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!