PRIKAZANO OKO 400 FILMOVA

Završeno 69. Berlinale, Zlatni medvjed za film 'Sinonimi' Nadava Lapida

Kultura16.02.19, 21:25h

Završeno 69. Berlinale, Zlatni medvjed za film 'Sinonimi' Nadava Lapida
Nagrade za glumce, i u mu69. Berlinale završava u nedjelju danom koji je rezerviran za široku publiku. Od 7. 2. do kraja festivala je prikazano preko 400 filmova što Berlinale čini najvećim filmskim festivalom na svijetuškoj i u ženskoj kategoriji, pripale su glumcima u filmu “So long, my son”, Yong Mei i Wang Jingchun

 

Pobjednik 69. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu i dobitnik zlatnog medvjeda za najbolji film je izraelsko-njemačko-francuska koprodukcija „Synonymes“, obavljeno je u subotu u Berlinu. 


„Synonymes“ se bavi identitetom jednog Izraelca koji je emigrirao u Francusku i tematizira pitanje identiteta migranta, javila je Hina. 


Veliku nagradu žirija dobio je francuski film „Grace a dieu“ redatelja Francoisa Ozona koji se bavi problematikom zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj crkvi. 


Srebrni medvjed za nove naglaske u filmskom izražaju dobio je njemački film „Systemsprenger“ njemačke redateljice Nore Fingscheidt, a srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobila je također njemačka redateljica Angela Schanelec za film „Bio sam kod kuće, ali“ koji je nastao u njemačko-srbijanskoj koprodukciji. 


Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je kineska glumica Yong Mei za ulogu u filmu „Doviđenja, moj sine“ a srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu je dobio Wang Jingchun koji je igrao u istom filmu. 


Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij dobili su Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi i književnik Roberto Saviano za talijansku produkciju "La paranza dei bambini" redatelja Claudia Giovannesia. 


Filmovi koji su nastali u hrvatskoj koprodukciji, makedonske redateljice Teone Strugar Mitveske „Bog postoji, njegovo ime je Petrunija“ i „Šavovi“ srbijanskog redatelja Miroslava Terzića dobitnici su nagrada neovisnih žirija. 


„Bog postoji, njegovo ime je Petrunija“ je dobitnik nagrade ekumenskog žirija i Gilde, udruge njemačkih kinematografa, dok je „Šavovi“ nagrađen kao najbolji europski film u programu Panorama, a nagradu je dodijelila udruga kinematografa Europa Cinemas. 


69. Berlinale završava u nedjelju danom koji je rezerviran za široku publiku. Od 7. 2. do kraja festivala je prikazano preko 400 filmova što Berlinale čini najvećim filmskim festivalom na svijetu. 


Ovo je i posljednji festival pod vodstvom Dietera Kosslicka koji se nakon 18 godina na završnoj svečanosti oprostio od publike. Berlinale od sljedeće godine vodi dvojac Carlo Chatrian, koji je dosad vodio filmski festival u Locarnu i njemačka filmska menadžerica Mariette Rissenbeek.

 

(BHRT/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!