FOTO/ mala proslava u sarajevu

Država mnogo manja od BiH, ali u sport ulaže ogroman novac: Katar ima čak i zvanični praznik Dan sporta!

Sport13.02.19, 13:09h

Država mnogo manja od BiH, ali u sport ulaže ogroman novac: Katar ima čak i zvanični praznik Dan sporta!
Iako manja od Bosne i Hercegovine, no ekonomski daleko jača, Katar može biti primjer od koga vrijedi učiti - kako i male države mogu parirati svjetskim sportskim silama kada shvate da je sport puno više od igre i takmičenja.

 

 

Povodom proslave Dana sporta, koji se kao zvanični praznik Države Katar obilježava drugog utorka u mjesecu februaru, juče je u Osnovnoj školi "Avdo Smailović" (Buća Potok) u Sarajevu odigrana prijateljska utakmica.

 

Na jednoj strani zaigrao je tim Ambasade Države Katar u BiH, na drugoj učenici ove škole, a utakmica je počela tačno u 12:00 sati.


Prije utakmice, Nj.E. ambasador Katara Sultan bin Ali el-Kater (Al-Khater) uručio je sarajevskim učenicima simbolične poklone - 100 majica, 100 kačketa i 40 lopti za fudbar, košarku, rukomet i odbojku.      


Inače, Katar ima dva važna državna praznika - Nacionalni dan 18. decembar i Dan sporta koji obilježavaju drugog utorka u februaru. Ovoj maloj državi koja ima manje stanovnika od BiH (oko 2.700.000 po posljednjem popisu iz 2017. godine) generalno je sport izuzetno bitan i ozbiljno shvataju značaj sportske diplomacije.


Kao što je poznato, Katar će biti domaćin svjetskog fudbalskog prvenstva 2022., čime također potvrđuje svijest o značaju sporta kao važnog, po mnogima i najjačeg promotora jedne države u svijetu.


U prilog tome ide i podatak da je Katar 2015. godine bio domaćin Azijskog fudbalskog prvenstva (AFC), najvišeg fudbalskog takmičenja na reprezentativnom nivou za područje Azije koji se održava svake četiri godine, počev od 1956.


Ove godine se AFC održavao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), od 5. januara do 1. februara, a Država Katar je osvojila prvo mjesto, uprkos nastupanja pod vrlo teškim uslovima.


Naime, zbog aktuelne i nerazumne 19-mjesečne blokade Kraljevine Saudijske Arabije (KSA), Egipta, UAE i Bahreina, koju su ove države nametnule Kataru, katarski tim je sve utakmice igrao pod neprijateljskom atmosferom s tribina. Osim što je zemlja domaćin zabranila dolazak navijača iz Katara u UAE na AFC prvenstvo, usvojili su zakon i da će bilo kakva podrška reprezentaciji Katara biti sankcionisana s kaznom zatvora od 3 do 15 godina.


I pored svega toga, katarska reprezentacija nije primila nijedan gol, osim u finalu kada su pobjedili Japan sa 3-1.


No, sportisti Katara i u drugim sportovima postižu dobre rezultate. Mutaz Essa Barshim je azijski rekorder u skoku u vis i osvajač zlatne medalje na Svjetskom atletskom šampionatu u Londonu 2017. godine, u rukometu su prvaci Azije u posljednja tri Azijska Kupa - 2014, 2016. i 2018. godine, a Katarčanin Nasser Al-Attiyah je aktuelni reli prvak utrke Pariz-Dakar. Itd...


A koliko ozbiljno ulažu u sport, dokaz je i Aspire Academy, jedan mali sportski grad pored Dohe. Aspire Academy je osnovana 2004. godine sa ciljem da se pronađu i razviju najbolji mladi Katarski sportisti, kao i da im se obezbijedi kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje.


Iako manja od Bosne i Hercegovine, no ekonomski daleko jača, Katar može biti primjer od koga vrijedi učiti - kako i male države mogu parirati svjetskim sportskim silama kada shvate da je sport puno više od igre i takmičenja.


Sumirajući kakve rezultate postižu bh. sportisti, jasno je da bi uz drugačiji odnos i politiku prema sportu i veća ulaganja na nivou države, oni bili još bolji, čime bi se i slika o Bosni i Hercegovini u svijetu zasigurno mijenjala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

    
 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!