GOSTOVANJE VELIKOG BH. UMJETNIKA U BEOGRADU

Prodavnica praznine: Jusuf Hadžifejzović je prisutan

DEPO Art01.02.19, 10:21h

 Prodavnica praznine: Jusuf Hadžifejzović je prisutan
Umjetnik Jusuf Hadžifejzović izvest će 2. februara u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda performans “Prodavnica praznine” – kako je i naziv njegovog rada uključenog u izložbu “Kritičari su izabrali 2019 – Umjetnik (ni)je prisutan)” Danijele Purešević

 

Hadžifejzovićev performans, koji će biti izvođen od 14 do 18 časova, kako prenosi SeeCult, uvod je za razgovor o izložbi “Umjetnik (ni)je prisutan”, u kojem će učestvovati Danijela Purešević, Darka Radosavljević i Milanka Todić, koje su bile autorke izložbe “Kritičari su izabrali” i 1994. godine - u vrijeme kada je bila koncipirana kao promišljanje minule godine iz vizura troje kritičara.

 

 Razgovor o izložbi, koja je posvećena fenomenu (dis)kontinuiteta prisustva umjetnika na domaćoj sceni - na primjeru desetak autora u periodu od 25 godina, moderiraće istoričarka umjetnosti Katarina Kostandinović.

 

Hadžifejzovićeva instalacija na izložbi sastoji se od radova nastalih od ispražnjenih kartonskih kutija ambalaže iz koje su izvađeni produkti, a upražnjena mjesta su markirana bojom. Takođe, tu su i kutije različitih proizvoda – ovoga puta uglavnom domaćih.

 

Hadžifejzović svoje radove naziva anti-slikarstvo, odnosno radovima koji nemaju značenje.

 

“Moji radovi na kartonskim kutijama nisu umjetničke slike. Ja markiram ili bilježim bojom mjesta na kartonskoj ambalaži, gdje su boravili produkti, koji su svojom težinom utisnuli tragove, tokom transporta od proizvođača do potrošača. Tu seriju radova sam nazvao: ‘Markirane praznine’. Markirane praznine nastaju mojom intervencijom po odbačenoj kartonskoj ambalaži, ispunjavajući bojom udubljenja u valovitom kartonu.


 
Nemam ambiciju da nešto predstavim, poručim, dočaram ili da komuniciram, osim da evidentiraim ta mjesta gde je nekada boravila potrošačka roba. Kartonska kutija, na kojoj su bojom ispunjeni tragovi proizvoda, je kutija sa mojom intervencijom i ništa više. Ona je nastala mojom odlukom, skoro iz ničega, upotrebom siromašnih materijala, bez prethodne pripreme, a estetika je maksimalno izbjegnuta, onoliko koliko se estetika može izbjeći”, naveo je Hadžifejzović u tekstu za katalog izložbe.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!