Haos se nastavlja

Ko je Juan Guaido, čovjek koji se proglasio predsjednikom Venecuele i kojeg podržava Donald Trump

Front25.01.19, 10:16h

Ko je Juan Guaido, čovjek koji se proglasio predsjednikom Venecuele i kojeg podržava Donald Trump
Sedam južnoameričkih država te Kanada i Velika Britanija pridružile su se Trumpu, dok, primjerice, Rusija, Turska i Meksiko ostaju uz Nicolasa Madura

 

Juan Guaido se u srijedu proglasio predsjednikom Venecuele, u čemu su ga podržale mnoge svjetske vođe i demonstranti širom zemlje. Ali, ko je zapravo Juan Guaido i koja je njegova politička historija?

 

Guaidoje 35-godišnji vođa opozicije i predsjednik Narodne skupštine, pokrenuo je puč protiv predsjednika Nicolasa Madura. Nazvao je Madura uzurpatorom, obećao je prijelaznu vladu i slobodne izbore kako bi se legitimno okončala vladavina socijalističkog režima Madura, piše CNN.

 

S obzirom na to da je cijeli svijet usmjerio svoju pažnju na Venecuelu, navest ćemo ono osnovno šta se zna o mladom opozicionom vođi.

 

Studirao industrijsko inženjerstvo

 

Guaido je odrastao u obalnom gradu La Gvajra, u kojem se nalaze neke od najvažnijih zračnih i brodskih luka u zemlji.

 

Studirao je industrijsko inženjerstvo na Univerzitetu Católica Andrés Bello u Karakasu, nastavio s usavršavanjem te diplomirao na području javne uprave. Guaido i njegova porodica preživjeli su katastrofalni odron 1999. godine u kojem je poginulo na hiljade ljudi i uništeno hiljade kuća u gradu La Gvajra.

 

Rano se počeo baviti politikom

 

Guaido se uključio u politička zbivanja već za vrijeme studija. Demonstrirao je protiv tadašnjeg predsjednika Huga Chaveza zbog cenzure medija.

 

Nekoliko godina kasnije, 2009. godine, Guaido je s ostalim istomišljenicima osnovao političku stranku naziva Voluntad Popular. Sarađivao je i s Leopoldom Lopezom, jednim od najpoznatijih lica opozicije.

 

Misija stranke bila je prevladati siromaštvo i osigurati demokratiju u kojoj svi građani Venecuele imaju ista prava.

 

Lopez, koji je sada u kućnom pritvoru, godinama je bio politički mentor Juanu Guaidu.

 

Predsjednik Narodne skupštine

 

Guaido je 5. januara ove godine imenovan za predsjednika Narodne skupštine.

 

Bio je među nekoliko zastupnika koji su štrajkovali glađu tražeći parlamentarne izbore 2015. godine i relativno nepoznat sve dok nije izabran za predsjednika Narodne skupštine, zakonodavnog tijela Venecuele.

 

Guaida su vlasti nakratko uhapsile dok je učestvovao na političkom okupljanju, što se dogodilo nekoliko dana nakon što je rekao da je spreman zamijeniti Madura.

 

Privremeni predsjednik Venecuele

 

Ove srijede se Guaido proglasio privremenim predsjednikom Venecuele. Pritom je rekao kako mu odredbe ustava dopuštaju da se privremeno proglasi predsjednikom jer smatra da je Madurova vlast nevažeća.

 

Obavezao se da će voditi privremenu, tranzicijsku vladu, i održati slobodne izbore.

 

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Guaidoa za predsjednika nekoliko minuta nakon njegovog samoproglašenja, a drugim zemljama je savjetovao da slijede njegov primjer.

 

Sedam južnoameričkih država te Kanada i Velika Britanija pridružile su se Trumpu, dok, primjerice, Rusija, Turska i Meksiko ostaju uz Nicolasa Madura. 

 

(Index.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!