GOVORILI SU DA JE ISLAM LAŽNA VJERA

Mitropolit Mihailo bez dileme: Vakat je... da Srpska pravoslavna crkva plati za genocid u Srebrenici!

Front19.01.19, 18:45h

 Mitropolit Mihailo bez dileme: Vakat je... da Srpska pravoslavna crkva plati za genocid u Srebrenici!
- Suština ove poruke je da je došlo vrijeme da se mi oslobodimo svega onoga što radi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Oni bi ovdje rado obnovili situaciju iz posljednjeg rata kao što su radili u Dubrovniku, Sarajevu ili Srebrenici, gdje je počinjen najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata - ističe mitropolit Mihailo

 

 

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u intervjuu za Dnevni avaz ocjenjuje da je konačno sazrelo vrijeme da se zauvijek riješi crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje i da autokefalna (nezavisna, op. a.) Crnogorska pravoslavna crkva dobije svoje mjesto koje joj po tradiciji, historiji i svim drugim atributima pravedno i s pravom pripada.


Naime, nakon što je carigradski patrijarh nedavno priznao Ukrajinsku crkvu, čime se ona odvojila od višestoljetne zajednice sa Ruskom pravoslavnom crkvom, mitropolit Mihailo očekuje da takvo priznanje uskoro dobije i Crnogorska pravoslavna crkva. Na pitanju Crkve posljednjih mjeseci zaoštrili su se odnosi Srbije i Crne Gore.


Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenica


Zbog čega insistirate na priznanju Crnogorske pravoslavne crkve?


Crnogorska pravoslavna crkva stara je koliko i država Crna Gora i bila je do pripojenja stoljećima unazad samostalna. Bez Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ne može doći do realizacije u punom obujmu državotvornog i nacionalnog identiteta Crne Gore, koja jeste kompletna država, ali ako ne riješi pitanje CPC, onda će to biti srpska država. Baš kao što su nekada Srbi govorili da imaju dvije srpske države – Srbiju i Crnu Goru. Tu su se prevarili, Crna Gora je već tada bila dio hiljadugodišnje istorije i to se ne može dogoditi dok ima ijednog Crnogorca.


Ovih dana u gradovima širom Crne Gore osvanuli su plakati s natpisom "Vakat je", kojima se najavljuje vraćanje autokefalnosti CPC i, kako sami kažete, oslobađanje od Srpske pravoslavne crkve.


- Riječ vakat mnogo su upotrebljavali naši preci, a i danas se često kod nas može čuti uzrečica: „Čemu vakat, tome je i vrijeme“. E, suština ove poruke je da je došlo vrijeme da se mi oslobodimo svega onoga što radi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Oni bi ovdje rado obnovili situaciju iz posljednjeg rata kao što su radili u Dubrovniku, Sarajevu ili Srebrenici, gdje je počinjen najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata. I zato kažem, vakat je da se oslobodimo takvih pokušaja.


Crna Gora je samostalna država, ona može sad sama da reaguje, ona može da se oslobodi svakog pritiska. Jer Crnogorska pravoslavna crkva ranije je imala priznanje i Carigradske eparhije, imamo za to i autentična dokumenta - ističe on.


Vi tvrdite i da SPC, sve do Berlinskog kongresa, nije bila autokefalna.


- To potvrđuje činjenica da nisu imali tomosa (crkveni akt o priznanju, op. a.) do 1879. godine. Oni kažu da su ga izgubili. Činjenica je, međutim, da su prvi tomos dobili nakon Berlinskog kongresa i da su ga platili 1,5 miliona zlatnih švajcarskih franaka. Ja bih volio da tako plate za genocid u Srebrenici što su počinili Srbija i njeni komandanti, mada nema tih para koje mogu nadoknaditi onolike žrtve, ali BiH ima pravo na to i treba to tražiti.


Svašta su govorili


Ukazali ste i na to da Amfilohije Radović, crnogorsko-primorski mitropolit Srpske pravoslavne crkve, širi mržnju u Crnoj Gori i negativno utječe na crnogorsku multietničnost i suživot.


- Svašta su govorili. Amfilohije Radović je poručivao kako će biti krvoproliće za Božić. Da su Crnogorci volovi ako se ne krste u SPC. Zamislite te mozgove. Onda su govorili da je crnogorska nacija izmišljena, da je crnogorski jezik goveđi jezik.


Govorili su da je islam lažna vjera, lažnih ljudi. To je jedna sramota. A mi ovdje zajedno živimo stoljećima. Ima još mnogo tih brljotina kojima ovdje pokušavaju unijeti nemir...


Nastavak intervjua čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još