DOGOVORENA NOVA OSNOVICA

Od januara 2019. više plaće ministrima, parlamentarcima i državnim službenicima: Evo kako će se obračunavati...

Front18.12.18, 12:47h

Od januara 2019. više plaće ministrima, parlamentarcima i državnim službenicima: Evo kako će se obračunavati...
Stručni saradnik u Vladi FBiH ima nižu plaću nego stručni saradnik u općini. U Općini Centar osnovica je 360 KM, a u Općini Ilidža 400 KM. Znači za 700, odnosno 800 KM viša je plaća načelnika nego premijera FBiH – rekao je Samir Kurtović

 

 

Pregovarački timovi Federalne vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH dogovorili su višu osnovicu za obračun plaća za 2019. godinu  


Time će u idućoj godini biti povećane plaće državnih službenika i namještenika, federalnih ministara, premijera, profesionalnih poslanika i delegata u Parlamentu FBiH te ostalih zaposlenih u organima vlasti i organima državne službe, piše Avaz.


Nakon osam godina


Predsjednik Sindikata Samir Kurtović potvrdio je da je dogovoreno da osnovica za obračun plaća u idućoj godini bude 330 maraka, umjesto dosadašnjih 315 KM, te da se ovo odnosi i na 16 ministara i premijera, kao i sve one koje obuhvata Zakon o plaćama u organima vlasti.


Tako će, primjerice, federalnom premijeru samo osnovna plaća, bez minulog rada, biti za oko 150 KM viša i iznosit će oko 3.240 KM, ministrima će biti za oko 140 KM viša i iznosit će oko 2.970 KM, a parlamentarci će imati za oko 120 KM višu plaću plus minuli rad.


- Dogovoreno je povećanje osnovice jer imamo osam godina stagnacije. U svim kantonima došlo je do povećanja. Stručni saradnik u Vladi FBiH ima nižu plaću nego stručni saradnik u općini. U Općini Centar osnovica je 360 KM, a u Općini Ilidža 400 KM. Znači za 700, odnosno 800 KM viša je plaća načelnika nego premijera FBiH – rekao je Kurtović.


Federalni budžet


Dodao je da će plaće biti povećane za četiri do pet posto, ali da u federalnom budžetu neće biti povećana ukupna stavka za tu namjenu, jer je smanjen broj uposlenika u državnoj službi.


Inače, saglasnost na sporazum pregovaračkih timova Vlade i Sindikata dala je Federalna vlada na sjednici prošle sedmice, kada je zadužila ministra pravde FBiH Matu Jozića da ga potpiše.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još