Nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH

Ćudić: Izbjeći destruktivne faktore kakvi su SNSD i HDZ; Nikšić: Nećemo razgovarati o Vijeću ministara dok...

Front17.12.18, 13:50h

Ćudić: Izbjeći destruktivne faktore kakvi su SNSD i HDZ; Nikšić: Nećemo razgovarati o Vijeću ministara dok...
Nikšić je kazao da BH blok ni na koji način ne želi usporiti ili otežati aktuelnoj parlamentarnoj većini da oni, ukoliko ocijene, da mogu i trebaju da formiraju Vijeće ministara i krenu u realizaciju onoga o čemu su govorili

 

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke kazala je nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH da je riječ o zakonskoj obavezi i protokolarnom sastanku. 

 

- Ono što je evidentno iz ovakvih susreta, a BH blok je i ranije razgovarao i sa pojedinačnim akterima i da se na određeni način kristališu dva bloka na nivou BiH. To je jedan BH blok, naš blok, koji broji 25% glasova, odnosno članova Državnog parlamenta. Sa druge strane kristalisao se blok SDA, HDZ, SNSD. Ono što je prioritet Naše stranke, a nadam se i BH bloka, tamo gdje učestvuju u vlasti odnosno u formiranju vlasti da se izbjegnu oni destruktivni faktori za BiH kakvim smatramo SNSD i HDZ. Jasno je da postoje dva različita koncepta BiH i da ta dva koncepta na neki način isključuju jedan drugi.

 

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH istakao je da je BH blok u ime deset zastupnika iz PD PS BiH prisustvovao konsultacijama.

 

- U načelu smo upoznati s tim da postoji parlamentarna većina koja je demonstrirana prilikom izglasavanja Kolegija PD PS BiH, te o nekim principima o kojima kao buduća vlast žele da vode računa. Sa svoje strane mi smo istakli da nam je jasno da postoji ta parlamentarna većina i što nam je demonstrirano i da BH blok ne želi razgovarati o konstituisanju Vijeća ministara dok se ne okonča pitanje popune Doma naroda Parlamenta FBiH. Nije važna samo odluka sa aspekta popunjavanja Kluba Bošnjaka, Kluba Hrvata i Kluba Ostalih već i Klub delegata Srba jer je poznato da u kantonalnim skupštinama nema dovoljan broj izabranih zastupnika koji bi mogli na odgovarajući način popuniti klub delegata iz reda srpskog naroda. Tek nakon okončanja popune i konstituisanja Doma naroda PFBiH i vlasti u FBiH BH blok bi bio spreman da razgovara.

 

Nikšić je kazao da BH blok ni na koji način ne želi usporiti ili otežati aktuelnoj parlamentarnoj većini da oni, ukoliko ocijene, da mogu i trebaju da formiraju Vijeće ministara i krenu u realizaciju onoga o čemu su govorili.

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još