TEMELJNE VRIJEDNOSTI DEMOKRATSKIH DRUŠTAVA

Predstavljeni web portali koji omogućavaju učešće građana u procesu EU integracija BiH

Front17.12.18, 10:16h

Predstavljeni web portali koji omogućavaju učešće građana u procesu EU integracija BiH
Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH je istaknuo da je saradnja institucija vlasti sa organizacijama civilnog društva i građanima jedna je od temeljnih vrijednosti demokratskih društava


 
U petal, 14. decembra, zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu su predstavljeni web portali koji će omogućiti građanima i civilnom društvu u BiH učešće u procesu donošenja odluka koje će ubrzati procese evropskih integracija BiH.


Evropska unija (EU) je do sada pružila veliku podršku BiH, kako bi unaprijedila saradnju između organizacija civilnog društva i državnih vlasti BiH. Projekat Evropske unije „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti za učestvovanje u dijalogu sa civilnim društvom“ (CBGI), koji je implementiran u saradnji sa Ministarstvom Pravde  BiH, omogućio je uspostavljanje jednog takvog sistema transparentnosti i saradnje između građana, organizacija civilnog društva i BiH vlasti. Web portali „eRegistar udruženja i fondacija Ministarstva pravde BiH“, „Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH“, i eKonsultacije, koji su razvijene uz ekspertnu podršku projekta, samo su jedni od mnogobrojnih rezultata postignutih kroz ovaj projekt.


Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH je istaknuo da je saradnja institucija vlasti sa organizacijama civilnog društva i građanima jedna je od temeljnih vrijednosti demokratskih društava.


- Funkcionalni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. EU želi ojačati ovaj dijalog i stoga pozivam sve nivoe vlasti u BiH da prepoznaju značaj ovih platformi i uključe se u proces transparentnog i učinkovitog dijaloga s građanima i nevladinim organizacijama u BiH - rekao je ambasador Wigemark.


Web portal "eRegistar udruženja i fondacija Ministarstva pravde BiH" će pojednostaviti proceduru registracije nevladinih udruženja. Josip Grubeša, ministar pravde BiH istakao je da portal sadrži instrukcije i već pripremljene predloške za pripremu obaveznih registracijskih dokumenata za udruženja, a koji su usklađeni sa zakonskom regulativom.


- Pojednostavljenje se ogleda u tome što će se izvršiti „online“ provjera ispravnosti dokumentacije u tzv. postupku pred-registracije. Ministarstvo pravde BiH će postupkom pred-registracije izvršiti provjeru ispravnosti dokumentacije. Po odobrenju, dokumentacija će se moći preuzeti iz online aplikacije, odštampati, te samo jednim dolaskom u registracioni ured predati ispravne dokumente i registrirati udruženje - izjavio je ministar Grubeša.


Web portalom „Zbirni e-registar udruženja i fondacija u BiH“ je omogućeno svim zainteresiranim stranama da pretraže podatke svih registarskih tijela u BiH, a koji su odlučili podatke iz svojih registara učiniti dostupnim ovom pretraživaču.


- Nadležna tijela vlasti imat će bolju kontrolu nad djelovanjem rada udruga, zaklada i drugih neprofitnih organizacija u BiH, posebno kada je riječ o dodjeli i upotrebi proračunskih i donatorskih sredstava za financiranje različitih programa i projekata ovih organizacija, kao i postupanja sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma - zaključio je Goran Žeravčić, voditelj CBGI projekta.


- Ovo je bio i jedan od zadataka koji se odnosi na ispunjavanje zahtjeva Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) - dodao je Žeravčić.


Predstavljena je i ažurirana web platforma eKonsultacije kojom se omogućava potpuno i pravovremeno informiranje i konsultiranje građana i predstavnika organizacija civilnog društva putem interneta, o procesu donošenja određenih pravnih akata, te osigurava pouzdan komunikacijski kanal za njihovo učešće u kreiranju javnih politika.

 

(DEPO PORATL/BLIN MAGAZIN/ad)

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!