Milorad Dodik kao pokvarena ploča

Visoki predstavnici su obični prevaranti! Ako ne bude dijaloga o nametnutim rješenjima, BiH ne treba ni da postoji!

Front09.12.18, 20:26h

Visoki predstavnici su obični prevaranti! Ako ne bude dijaloga o nametnutim rješenjima, BiH ne treba ni da postoji!
On je naveo da su "visoki predstavnici napravili kaljugu" iz koje će se BiH teško izvući, ostavili nametnuta rješenja, a iza toga je stajala ogromna mašinerija međunarodne zajednice

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da će se u BiH morati "povesti dijalog o nametnutim rješenjima visokih predstavnika" jer u suprotnom ne vidi razlog da Bosna i Hercegovina postoji.

 

Dodik je ocijenio da su to "obični prevaranti" u liku visokog predstavnika koji su skrnavili dejtonski ustavni poredak u BiH, te da niko ne može računa da će biti prihvaćeno ono što je "nasiljem visokog predstavnika učinjeno u BiH".

 

"Svaka vrsta priče da mi prihvatimo legitimitet nametnih rješenja visokih predstavnika apsolutno ne dolazi u obzir. Zato moramo da stvar dovedemo na početak i da ponovo pregovaramo o tim stvarima. Inače, ja ne vidim razlog da BiH uopšte postoji", rekao je Dodik u intervjuu SRNA-i.

 

Dodik je napomenuo da Srbi godinama ukazuje na to da se ovdje ne može računati na "dobre namjere" međunarodnog faktora i da se može računati samo na pravno i političko nasilje, koje su upražnjavali visoki predstavnici.

 

"Nijedan nametnuti zakon visokih predstavnika nije bio volja Republike Srpske. Jedno vrijeme smo naivno vjerovali onima iz međunarodne zajednice koji su nam govorili da to usvojimo, pa onda možete da mijenjate. Iz te neke naivnosti, priznajem da je toga bilo, usvajali smo neke zakone, a sada Bošnjaci više ne žele da diskutuju o tome i postoji nemogućnost da se to mijenja", objasnio je Dodik.

 

On je naglasio da neke od funkcija ne mogu da budu dogovorene, ali sve one moraju da budu modifikovane - kao što su sud i tužilaštvo "koji su nametnuti bez ikakvog ustavnog osnova".

 

"Pravosuđe je potpuno devastirano. Mi nemamo pravosudni sistem u BiH. Imamo korumpiran sistem koji ide od toga da je podložan samo kontroli stranaca i ničemu drugom. To govori o tome da je njihov promašaj biblijskih razmjera što se tiče izgradnje funkcionalne BiH, a sada iz komoditeta koji imaju oni bi nama držali lekciju kako su krivi lokalni ljudi", istakao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

On je naveo da su "visoki predstavnici napravili kaljugu" iz koje će se BiH teško izvući, ostavili nametnuta rješenja, a iza toga je stajala ogromna mašinerija međunarodne zajednice.

 

Dodik je rekao da sada u Predsjedništvu nailazi na priču o ranije uspostavljenim procedurama i mnogo čemu drugom, što nije tačno. "Uništen je Ustav, uništen je Dejton, to je primarno. To što su oni donosili neke podzakonske akte i pokušali da tamo svako odlučuje o svačemu to uopšte ne znači da će biti funkcionalno", poručio je Dodik.

 

Ako ne rade legitimno izabrani predstavnici u skladu sa političkim sistemom, izbornim sistemom u Bosni i Hercegovini, Dodik kaže da onda tu nema ni države.

 

"Mi ne bježimo od toga da BiH zadrži svoje Dejtonske okvire, ali ne nametnute. Visoki predstavnik je međunarodni kriminalac koji je kršio Dejtonski mirovno sporazum u čemu je najviše prednjačio Paddy Asdown, a sada drži lekcije Hrvatskoj šta treba da se uradi, umjesto da odgovara na međunarodnom sudu za kršenje međunarodnog prava", istakao je Dodik.

 

On je dodao da je bilo vrijeme da konačno zašuti ili da ga neke ozbiljne zemlje, kao što su Srbija ili Hrvatska, tuže za kršenje međunarodnog prava.

 

"To bi bila prava mjera odnosa prema njemu. On je skrnavio BiH i zadao joj smrtni udarac, zato sada pokušava da je brani", rekao je za SRNU Milorad Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još