Režiser brani prijatelja

Kusturica: Dodik treba nabaviti kišobran u bojama zastave RS i raširiti u prostorijama Predsjedništva BiH

Front09.12.18, 11:10h

Kusturica: Dodik treba nabaviti kišobran u bojama zastave RS i raširiti u prostorijama Predsjedništva BiH
On kaže da su dvije Jugoslavije stvorene kao kompromis u kojima su se najvećim dijelom Hrvati i muslimani borili na neprijateljskoj strani. "Bez tako stečene slobode koja mu je donesena na tanjiru, ne bi danas Dodikov kolega (u Predsjedništvu BiH Željko) Komšić mogao punih usta prvo da uzvikuje `Tito`, niti bi sada mogao da klikće NATO", kazao je Kusturica

 

Poznati režiser Emir Kusturica izjavio je da je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik posljednji političar koji ne dozvoljava da mu strane ambasade i trećerazredni činovnici kroje politiku, te da Dodik treba da "napravi specijalan kišobran-zastavu u bojama Srpske, kako njegove kolege u Predsjedništvu ne bi morale da se sapliću o barjak", prenose Nezavisne.


"Utoliko je on svojim kolegama u Predsjedništvu čudo, jer oni vide slobodu pod NATO-om, a Dodik je vidi u odnosu na prošlost i budućnost", rekao je Kusturica u intervjuu za "Blic".


Kusturica je ukazao da su Srbi svoju slobodu kroz vijekove osvajali i da je od nikog nisu dobili.


On kaže da su dvije Jugoslavije stvorene kao kompromis u kojima su se najvećim dijelom Hrvati i muslimani borili na neprijateljskoj strani.


"Bez tako stečene slobode koja mu je donesena na tanjiru, ne bi danas Dodikov kolega (u Predsjedništvu BiH Željko) Komšić mogao punih usta prvo da uzvikuje `Tito`, niti bi sada mogao da klikće NATO", kazao je Kusturica.


Govoreći o isticanju zastave Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, Kusturica je rekao da bi Dodik trebalo da "napravi specijalan kišobran-zastavu u bojama Srpske, kako njegove kolege u Predsjedništvu ne bi morale da se sapliću o barjak".


"Mislim da moj prijatelj (Dodik) treba da napravi jedan specijalni kišobran u bojama zastave Republike Srpske, a platno da bude duple širine. I kada stigne na posao on unese u Predsjedništvo sklopljeni kišobran, a kada uđe u zajedničku prostoriju sa kolegama, onda ga raširi pa se on pretvori u zastavu neslućenih dimenzija", rekao je Kusturica.


On ističe da bi Dodik kada krene na spavanje u Istočno Sarajevo ili u Banjaluku trebalo da pokupi taj kišobran, jer "tako njegove kolege, Bošnjak i polu-Hrvat građanske orjentacije, neće morati da bazaju po mračnim hodnicima Predsjedništva i sapliću se o barjak".


"Dakle to je jedno filmsko rješenje. Evo ja ću mu takav kišobran pokloniti za Novu godinu", rekao je Kusturica.


On je istakao da su pojam "Velika Srbija" patentirali u Londonu, te da je to nastajalo u raspravi o objedinjavanju ili rasprarčavanju teritorija čiji je istorijski cilj uvijek bio da se presječe ruski uticaj na Balkanu.


Kusturica je naveo da je bombardovanje SR Jugoslavije uslijedilo jer Slobodan Milošević nije dozvoljavao da mu se resursi arče, te ukazao da zapadnim korporacijama zato smeta i Rusija, jer je na njenoj teritoriji trećina svjetskih zaliha.


Govoreći o Kosovu i Metohiji, Kusturica je istakao da svijet više nije isti i da je tu nova šansa za darovite političare.


On je ukazao da je pozicija Srbije otvorena i izložena svim mogućim vjetrovima, te da treba vidjeti kakav je kraj aktuelne titoističke politike, u svijetu koji nema ivice, koji je otvoren za novi, vrlo gadan rat.


"Svjedoci smo pomaljanja velike Albanije", rekao je Kusturica i dodao da bi Velika Britanija, kao što je 1876. i 1916. godine pričala o neumitnosti spajanja Crne Gore i Srbije shvatajući potencijal jednog žilavog naroda, mogla isto da uradi sa Albanijom.


On je naveo da su Srbi kroz istoriju imali samo jednog saveznika - Rusiju, ne zato što su Srbi i Rusi braća, nego, između ostalog i što je to bio njihov interes.


"U tom prostoru, između tih vatri (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić bi trebalo da odigra na kartu koju mu istorija nalaže. Imamo već dovoljno iskustva da ne smijemo da ispadnemo glupi", zaključio je Kusturica.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još