Udruženje BH novinari osudilo zavođenje cenzure

TVSA je javna televizija, plaćena javnim novcem, i mora da radi u interesu svih građana KS, a ne samo SDA

Ekran06.12.18, 13:47h

TVSA je javna televizija, plaćena javnim novcem, i mora da radi u interesu svih građana KS, a ne samo SDA
Upravni odbor BH novinara poziva novinare i urednike TVSA da se solidarno suprotstave zavođenju cenzure i da zajedno satanu u odbranu nezavisnosti i integriteta novinarke profesije, koji se ozbiljno narušavaju višegodišnjim političkim uplitanjima u kreiranje medijskih sadržaja i rad ove televizije

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje kršenje prava na slobodu izražavanje i zavođenje cenzure na Kantonalnoj javnoj Televiziji Sarajevo (TVSA), koje je uslijedilo nakon što su u emisiji „Dobre vibracije“ objavljene karikature strip crtača i karikaturiste Filipa Andronika. Upravni odbor BH novinara smatra kako su saopćenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA i promtna reakcija Stranke demokratske akcije (SDA) nedozvoljeno političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnosti, te jedan od najgrubljih primjera kršenja člana 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. 

 

Bosna i Hercegovina je, kao država, ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a ključne vrijednosti slobode izražavanja i prava novinara ugradila u medijsku legislativu i društveni sistem. U tom je kontekstu, nedopustivo dovoditi u pitanje pravo urednice Enise Skenderagić da ugosti karikaturistu Filipa Andronika i objavi njegove karikature ili na dnevno – političkog osnovi tumačiti i manilupirati sadržajem objavljenih karikatura. Imajući u vidu činjenice da je „humoristički i satirični žanr” zaštićeni članom 10. Evropske konvencije i da dozvoljava “viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije” (kako se navodi u dokumentima Vjeća Evrope), reakcije upravnih struktura TVSA i stranke SDA nisu ništa druge nego pokušaj zavođenja medijskog i umjetničkog mraka u Sarajevskom kantonu, odnosno, bosanskohercegovačkom društvu u cjelini.   

 

Upravni odbor BH novinara poziva novinare i urednike TVSA da se solidarno suprotstave zavođenju cenzure i da zajedno satanu u odbranu nezavisnosti i integriteta novinarke profesije, koji se ozbiljno narušavaju višegodišnjim političkim uplitanjima u kreiranje medijskih sadržaja i rad ove televizije. TVSA je javna televizija, plaćena javnim novcem i sa zadaćom da radi u intersu svih građana Kantona Sarajevo, a ne samo SDA ili bilo koje druge političke stranke koja obnaša vlasti u ovom kantonu. 

 

Istovremeno, UO BH novinara poziva MUP kantona Sarajevo da sa dužnom pažnjom istraži direktne prijetnje smrću i pozivanje na linč umjentika Filipa Andronika, te podnese krivičnu prijavu protiv osoba koje ugrožavaju njegovu ličnu sigurnost i slobodan rad, saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još