Rektor bez komentara, iz Ureda dekana stigao odgovor

Zašto su diplomanti i magistranti Medicinskog fakulteta bojkotovali promociju u Zetri? Šta ne valja u zakletvi?

Hronika05.12.18, 09:09h

Zašto su diplomanti i magistranti Medicinskog fakulteta bojkotovali promociju u Zetri? Šta ne valja u zakletvi?
Iz Ureda dekana Medicinskog fakulteta je za Oslobođenje rečeno kako je zbog odbijanja njihovog zahtjeva da se prijedlog originalnog teksta Hipokratove zakletve uvrsti u dnevni red, Uprava odlučila da se postupi u skladu sa zaključcima Vijeća Medicinskog fakulteta od 21. novembra

 

Detalj koji su mnogi zapazili na subotnjoj dodjeli diploma magistrantima i diplomantima Sarajevskog univerziteta jesu desetine praznih stolica namijenjenih onima koji su akademsko zvanje stekli na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj tokom dodjele diploma nije komentarisao nedolazak studenata, pa su novinari Oslobođenja jučer pokušali doći do objašnjenja zašto pomenuti diplomanti i magistranti nisu stigli. No, konkretniji odgovor nismo dobili.

 

Modificirani tekst

 

- Ne bih sad mogao to komentarisati, jer danas tražim još neke informacije od Medicinskog fakulteta i nije uputno komentarisati ovakve stvari. Imam svoj stav o tom pitanju, ali ne bih danas ništa da komentarišem, kazao je rektor Škrijelj.

 

Iz Ureda dekana Medicinskog fakulteta je za Oslobođenje rečeno kako je zbog odbijanja njihovog zahtjeva da se prijedlog originalnog teksta Hipokratove zakletve uvrsti u dnevni red, Uprava odlučila da se postupi u skladu sa zaključcima Vijeća Medicinskog fakulteta od 21. novembra, te da se svečano polaganje Hipokratove zakletve i promocija diplomanata Medicine održe naknadno.

 

“Magistranti medicine ne polažu Hipokratovu zakletvu, s obzirom na to da su je oni već prethodno položili kao svršenici nebolonjskog studija. Diplomanti treba da polože Hipokratovu zakletvu, ali onakvu kakva je propisana međunarodnim konvencijama - Ženevskom deklaracijom, kakva je i priznata u svijetu i propisana na Generalnoj skupštini Svjetske medicinske asocijacije”, odgovor je Ureda dekana.

 

“Razmatrajući prijedlog teksta Profesionalne zakletve predloženog od Rektorata UNSA za čin polaganja zakletve svih diplomanata medicinske grupacije na svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu, članovi Vijeća su zaključili da je predloženi modificirani tekst zakletve neprihvatljiv za doktore medicine. Članovi Vijeća su mišljenja da doktori medicine ne smiju biti oštećeni na način da se na činu svečane promocije i dodjele diploma uskrate za polaganje Hipokratove zakletve - Ženevske zakletve/deklaracije - čiji tekst je 1948. godine u Genevi prihvaćen od Opće skupštine Svjetskog liječničkog udruženja (WMA, engl. World Medical Association), a dopunjen 1968, 1984, 1994, 2005. i 2006. godine”, stoji u obrazloženju Fakulteta objavljenom dan prije promocije u Zetri.

 

Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta smatra da su svi doktori medicine prilikom dodjele diploma u profesionalnoj obavezi položiti Hipokratovu zakletvu, odnosno tekst dokumenta koji je prihvatila Opća skupština Svjetskog liječničkog udruženja 1948. u Genevi, te da je prilagođeni tekst profesionalne zakletve, predložen iz Rektorata UNSA za čin polaganja zakletve svih diplomanata medicinske grupacije, neprihvatljiv za ljekare/doktore medicine - diplomante Medicinskog fakulteta.

 

Zakasnio prijedlog

 

Oslobođenje je kontaktiralo prorektoricu za umjetnost, kulturu i sport UNSA prof. dr. Sanju Burić, koja je na ovoj funkciji od 1. oktobra, kako bi saznali o kakvim se izmjenama zakletve radi.

 

- Zajednička zakletva je prilagođena ovoj prigodi, odnosi se na sve fakultete, Medicinu, Stomatologiju, Farmaciju, Fakultet zdravstvenih studija, da bi bilo svečanije. Dakle, ovdje se radi o zakletvi Vijeća grupacije, koja je prilagođena tom događaju, a što nije sprečavalo nijednu članicu, nijednu organizacionu jedinicu UNSA da organizuje davanje svoje integralne, posebne zakletve, pojašnjava prof. Burić.

 

Dodaje kako je prijedlog Medicinskog fakulteta za određene izmjene stigao kasno.

 

- Njihovim prijedlogom se nisam bavila. Ja sam bila u Zetri, bavila sam se realizacijom scenarija, kamera, muzikom, koja će numera biti, svjetlom, time da u Zetri bude toplo, i bilo je, i, ponavljam, ponašala sam se u skladu s odlukama Vijeća Senata i Vijeća grupacije, u skladu s usvojenim scenarijem i dosadašnjom praksom. U sve te stvari o kojima govorite nisam ulazila niti je to moj resor, dodaje Burić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!