Mediji na njemačkom jeziku raspisali se o BiH

Na biračkim spiskovima više od 8.000 imena mrtvih ljudi, neispunjeni listići u kutijama bude posebnu sumnju

Front13.10.18, 21:01h

Na biračkim spiskovima više od 8.000 imena mrtvih ljudi, neispunjeni listići u kutijama bude posebnu sumnju
Kurier prenosi mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) kako odgovornost za to ponajviše snose lokalne vlasti koje bi morale spiskove uskladiti s aktualnim stanjem

 

"Nakon Općih izbora u BiH protekle nedjelje su ponovno na vidjelo izišla dva tradicionalna problema: problematični birački spiskovi i veliki broj nevažećih listića", piše austrijski Kurier na svojoj internetskoj stranici, ujedno prenoseći medijske izvještaje o tome kako se na biračkim spiskovima našlo više od 8.000 imena mrtvih ljudi.

 

Kurier prenosi mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) kako odgovornost za to ponajviše snose lokalne vlasti koje bi morale spiskove uskladiti s aktualnim stanjem.

 

"Prema navodima SIP-a, na izborima je bilo oko 500.000, odnosno oko sedam posto nevažećih listića. U regiji (Zapadnog Balkana) postotak nevažećih listića je u pravilu između jedan i tri posto, navode mediji, no zašto je u BiH drukčije nije sasvim jasno. Organizacija za nadziranje izbora, odnosno Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom' za to vrijeme ne krije da postoje strahovi o tome kako neispunjeni birački listići koji su ubačeni u kutije pružaju mogućnosti za izborne manipulacije. Konkretnih dokaza za to nema", piše Kurier.

 

Dodik: Komšićev "politički avanturizam"

 

O izbornim rezultatima, odnosno sporovima koji su nastali i prije stupanja na dužnost novog sastava tročlanog Predsjedništva BiH piše Tiroler Tageszeitung. Jedan od sporova o kojima piše ovaj list je Pelješki most i najava novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o pokretanju tužbe protiv Zagreba. Njegov srpski kolega Milorad Dodik je odmah reagirao, piše Tiroler Tageszeitung, i kazao u izjavi za TV 1 da "eventualnu tužbu protiv Hrvatske pri Međunarodnom sudu za pravo mora neće podržati te da bi takva tužba bila kontraproduktivna za BiH. Najava njegovog hrvatskog kolege u Predsjedništvu je bila 'ishitrena', kazao je taj bh-srpski političar".

 

Drugi spor o kojemu ovaj list piše je onaj o Kosovu: "Dodik je nezadovoljan i zbog Komšićevih izjava o tome kako bi BiH trebala Kosovo priznati kao neovisnu državu. Politički avanturizam Komšića neće pridonijeti suradnji, a Bosnu i Hercegovinu će odvesti još dublje u provaliju, citira Dodika beogradska televizijska postaja RTS."

 

(Dw.com, DEPO PORTAL,BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!