FOTO&VIDEO/ Posmatrači traže ulazak SIPA-e

Frka pred Općinom Novi Grad: Zabranjen ulazak posmatračima SDP-a, NiP-a, SBB-a, Naše stranke, BPS-a, DF-a i NB-a!

Front11.10.18, 09:28h

Frka pred Općinom Novi Grad: Zabranjen ulazak posmatračima SDP-a, NiP-a, SBB-a, Naše stranke, BPS-a, DF-a i NB-a!
Prema obavijesti CIK-a, juče do 20 sati je trebalo biti održano brojanje glasova, no iz Općinske organizacije Novi Grad o tome stranke nisu obavijestili

 

U srijedu poslije podne pred Općinom Novi Grad okupilo se oko 30 posmatrača iz raznih stranaka koji su došli da bi prisustvovali ponovnom brojanju glasova, no ulazak im nije dozvoljen.

 

 

No, kako je rečeno za Avaz, prema obavijesti CIK-a, do 20 sati je trebalo biti održano brojanje glasova, no iz Općinske organizacije o tome stranke nisu obavijestili.

 

Zbog toga su brojni posmatrači došli da njihove stranke ne bi bile prevarene. Oni sumnjaju na izbornu krađu gdje se kandidatima SDA dodaju glasovi nauštrb drugih stranaka.

 

- Posmatrači nisu na vrijeme obaviješteni. Danas su se prebrojavali glasovi u Općini Centar, gdje su posmatrači četiri minute prije početka bili obaviješteni. U Novom Gradu su naredili do 20 sati da se vrši prebrojavanje, naši posmatrači su to saznali i okupili su se ovdje da bi spriječili krađu i kako ne bi propao naš dosadašnji trud - kazala je Lamija Kadić, potpredsjednica Komisije mladih iz stranke Narod i pravda.

 

Ispred Općine Novi Grad su prisutni posmatrači iz SDP-a, Naroda i pravde, SBB-a, Naše stranke, BPS-a, DF-a, Nezavisnog bloka. 

 

stranacki-odbori

 

Iz Općine tvrde da su vreće zapečaćene i da su pod videonadzorom i da je SIPA juče sedam sati bila u Općini.

 

Kako je rekao Elvir Resić, predsjednik Općinske komisije Novi Grad, čeka se odluka iz CIK-a koju nisu dobili, zbog čega brojanje ne može početi.

 

Okupljeni tvrde da ne mogu posmatrači i članovi samo SDA brojati glasove, optužujući Resića, bivšeg direktora TVSA i funkcionera SDA te bliskog saradnika načelnika Novog Grada Semira Efendića, da spremaju muljažu. Također, najavljuju tužbe protiv Resića i Općinske komisije Novi Grad jer su prevareni.

 

Najavili su da će tražiti ulazak SIPA-e kako bi pohapsili, kako su rekli, prevarante iz SDA.

 

Nakon toga, Resić je rekao da će biti obavješteni kada će početi brojanje i jedna grupa posmatrača otišla je prema Ilidži gdje se vrši brojanje glasova, a manja grupa ostala je pred zgradom Općine Novi Grad. I, konačno, sinoć u 22 sata u Općini Novi Grad počelo je brojanje glasova.

 

Iako je Resić satima uvjeravao da do toga neće doći, brojanje je ipak počelo i posmatrači su uspjeli ući u zgradu.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!