VIDEO/ U Atini vanredno stanje

74 mrtvih i stotine povrijeđenih u požarima u Grčkoj, među žrtvama mnogo djece

Hronika24.07.18, 13:21h

74 mrtvih i stotine povrijeđenih u požarima u Grčkoj, među žrtvama mnogo djece
Tsipras je zatražio pomoć vatrogasnih i hitnih službi susjednih regija kao i pomoć vojske, objavio je grčki državni radio

 

Broj poginulih u šumskim požarima u blizini Atine porastao je na 74, a ukupno 164 odrasle osobe i 23-oje djece je povrijeđeno, saopćila je u utorak glasnogovornica Grčke vatrogasne brigade. 

 

Broj poginulih u požarima koji bjesne u turističkim priobalnim mjestima u blizini grčke prijestonice naglo je rastao tokom dana s 50 na 74, kazala je glasnogovornica, dodajući da broj nestalih osoba tek treba biti utvrđen. 

 

Strahuje se da ima više žrtava budući da se mnogi javljaju vatrogasnoj brigadi i prijavljuju nestale. 

 

Među žrtvama je i mnogo djece, navodi Sputnik. 

 

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između lučkog grada Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gdje su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile u kojima su pokušavale da pobjegnu od plamena. 

 

U gašenju požara učestvuje više od 300 vatrogasaca, stotine vatrogasnih vozila, kanadera, helikoptera, a ljudima koji su bili zarobljeni na plažama u pomoć su pristigli turistički i ribarski brodovi koji su ih prebacili na sigurnu destinaciju.

 

Požari su izbili zapadno i istočno od glavnog grčkog grada uslijed visokih ljetnih temperatura od 40 stupnjeva Celzija i snažnih vjetrova, prenose svjetski mediji. 

 

U gradskom području Atine proglašeno je vanredno stanje. 

 

Grčki premijer Alexis Tsipras skratio je posjet Bosni i Hercegovini kako bi se vratio u Grčku. Nagovijestio je da su neki od požara možda podmetnuti, javila je Fena.

 

Tsipras je zatražio pomoć vatrogasnih i hitnih službi susjednih regija kao i pomoć vojske, objavio je grčki državni radio. 

 

Ekstremna suša i jaki vjetrovi rasbuktali su u ponedjeljak požar u blizini grčke turističke destinacije Kineta. To je šumovito područje u kojem ima puno kuća za odmor. 

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook