Jake policijske snage na terenu

Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH: Došlo do narušavanja javnog reda i mira

Hronika10.07.18, 19:26h

Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH: Došlo do narušavanja javnog reda i mira
Ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta raspoređene su jake policijske snage, koje osiguravaju zaštićeni prostor

 

U nastavku protesta demobiliziranih boraca okupljenih ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH došlo je do narušavanja javnog reda i mira. 

 

Nakon što su saznali da Vlada Federacije BiH nije prihvatila određen broj amandmana na Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, nezadovoljstvo sudionika protesta kulminiralo je, te je došlo do naguravanja oko zaštitne ograde, postavljene ranije oko ulaza u zgradu Parlamenta FBiH. 

 

Ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta raspoređene su jake policijske snage, koje osiguravaju zaštićeni prostor. 

 

Kordon policije nalazi se duž zaštitne ograde, a naspram njih su sudionici protesta koji povremeno skandiraju, p(r)ozivajući parlamentarce i oglašavajući se sirenama te izražavajući nezadovoljstvo povodom, kako kažu, ignoriranja njihovih prava.

 

Na mjestu protesta u dijelu ulice Hamdije Kreševljakavovića istaknuti su transparenti na kojima su ispisani zahtjevi bivših boraca. 

 

Trenutno je situacija nešto mirnija, a predstavnicima medija iz sigurnosnih razloga privremeno nije dozvoljen izlazak izvan zgrade Parlamenta FBiH. 

 

Predstavnici demobiliziranih boraca okupili su se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH, gdje je u toku vanredna sjednica Predstavničkog doma, a na kojoj je, između ostalog, predviđeno razmatranje - Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica po hitnom postupku i Prijedloga zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač poslanik Ismet Osmanović.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook